Stichting Ynnatura reikt biodivers
ontwerp uit voor een bedrijfsterrein

LEEUWARDEN - Wie onderneemt in Fryslân heeft belang bij de instandhouding van de Friese natuur. De stichting 'Ynnatura, bedrijven voor It Fryske Gea' biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid zich te verbinden met het werk van de natuurbescherming in Fryslân. Nieuw is dat de stichting bedrijven wil stimuleren om op hun bedrijfsterreinen hun zorg voor biodiversiteit in praktijk te brengen. Op woensdag 8 mei reikt de stichting aan drie bedrijven de eerste vouchers uit voor de realisatie van een groen bedrijfsterrein.

Er bestaat een groeiend besef bij ondernemers dat duurzaam omgaan met de natuur van zeer groot belang is. Een grote biodiversiteit zorgt voor een vitale natuur en geeft een bedrijf veel voordelen in de vorm van bijvoorbeeld kostenbesparing, waarde verhoging, een groen imago en een betere gezondheid voor de werknemers.

Daarom organiseerde de Stichting Ynnatura samen met It Fryske Gea, de Friese Milieufederatie en de gemeente Leeuwarden onlangs een symposium over biodiversiteit op bedrijventerreinen. Ondernemers werden aan de hand van praktijkvoorbeelden van diverse sprekers geïnspireerd over hoe biodiversiteit gestimuleerd kan worden rondom hun bedrijfspand en wat daarvan de voordelen zijn.

Kosteloos ontwerp

Een bloeiend bedrijventerrein is niet een doel op zich maar een logisch gevolg van een belangrijk vraagstuk waar bedrijven de komende jaren voor komen te staan: het creëren van een klimaatbestendig bedrijventerrein zonder afbreuk te doen aan het ondernemerschap.

Om ondernemers op weg te helpen naar een groen bedrijfsterrein heeft de stichting Ynnatura voor tien bedrijven kosteloos een groen ontwerp beschikbaar gesteld, uitgevoerd door Peter de Boer van ecologisch adviesbureau FaunaX uit Gorredijk.

Op woensdag 8 mei worden daarvoor de eerste vouchers uitgereikt aan Windgroep (Drachten) ten behoeve van zonnepark Lemmer, Camping It Wiid (Earnewâld) en Jelle Bijlsma BV (Gytsjerk).

Biodiversiteit thema bij de Swaddekuier

BUITENPOST - Wandelaars die op zaterdag 6 juli deelnemen aan de Swaddekuier worden actief betrokken bij de biodiversiteit van de Noordelijke Friese Wouden. Die biodiversiteit van bomen, planten, dieren, vogels en insecten is een onderdeel van het wandelen waarbij deelnemers onderweg op de routes foto's nemen.

De foto's worden vervolgens naar een centraal punt gezonden bij de start en finish aan de Parklaan in Buitenpost. Daar worden de foto's geprojecteerd op een groot scherm. Het project biodiversiteit heeft vorm gekregen door een subsidie uit het provinciaal
Mienskipsfûns van 3000 euro en door samenwerking met de Noardlike Fryske Walden en Staatsbosbeheer.

Het idee achter het thema biodiversiteit is om de wandelaars breed te betrekken bij de grote verscheidenheid en diversiteit van planten en dieren in het landschap van mieden, elzensingels en dykswallen. Er zijn routes ontworpen van 40, 20, 10 en 5 kilometer. De route van 5 kilometer is een rolstoelvriendelijke route. Inschrijven kan via www.swaddekuier.nl.