Er is voldoende geld in het pensioenfonds om pensioenen met de inflatie te laten meegroeien, vinden vakbonden. De FNV organiseert een info-avond.
Er is voldoende geld in het pensioenfonds om pensioenen met de inflatie te laten meegroeien, vinden vakbonden. De FNV organiseert een info-avond. Foto: Pixabay

Bonden in actie voor "een eerlijk pensioen"

DRACHTEN / BURGUM - De vakcentrales FNV, CNV en VCP zijn zowel landelijk als lokaal in actie voor "eerlijke pensioenen". Dat betekent bijvoorbeeld dat de pensioenuitkeringen met de inflatie mee moeten groeien.

Dinsdag 14 mei spreekt oud-FNV bestuurder Anne van Dijk in Drachten en woensdag 15 mei in Burgum. Hij is al jaren een fervent pleitbezorger "voor een eerlijk pensioen". De bonden hebben drie aandachtspunten: 1. bij zwaar en/of hoog risico-werk moet je eerder kunnen stoppen, zonder dat je er financieel de dupe van wordt. 2. Aanpassing van de financiële spelregels, zodat indexering (met de inflatie mee) van de pensioenuitkeringen mogelijk wordt. 3. Ook zzp-ers en mensen met onzekere contracten moeten pensioen kunnen opbouwen.

"In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, nemen de pensioenreserves niet af, maar fors toe. Toch mag er niet geïndexeerd worden van de overheid", aldus FNV-er Tones Meijer, omdat gevreesd wordt dat er op lange termijn te weinig geld is voor het betalen van voldoende pensioen.

"Eerlijke regels zijn broodnodig voor AOW en pensioen. Alle reden om ons nu druk te maken over ons pensioen. Laat u goed voorlichten!" luidt de oproep van de vakcentrales. "Vooral mensen die lichamelijke arbeid doen zijn de sigaar. Zij werken langer (beginnen op jongere leeftijd), leven korter én zij leven korter gezond."

De bijeenkomst in Drachten is dinsdag 14 mei vanaf 20.00 uur in het gebouw van de Drachtster Vogelvrienden, Noorderdwarsvaart 84d.
In Burgum bent u welkom op woensdag 15 mei in De Pleats, Schoolstraat 82. In beide gevallen inloop vanaf 19.30 uur.Toegang gratis voor leden en niet-leden. Graag van tevoren aanmelden via e-mail: lokaalrkgroningen@fnv.nl.