Jules Croiset (links en Victor Reinier spelen de hoofdrollen in 'Een goed mens.'
Jules Croiset (links en Victor Reinier spelen de hoofdrollen in 'Een goed mens.' Foto: Ingezonden

Croiset en Reinier in de Harmonie

LEEUWARDEN - In 'Een goed mens' blikt een oude dokter terug op zijn leven. Hij vraagt zich af wat er beter had gekund en welke keuzes hij óók had kunnen maken. Schrijver Flip Broekman, die onlangs geheel onverwacht overleed, schreef een komisch toneelstuk over het leven en de vraag hoe we kunnen weten wat 'goed' is.

De dokter wordt gespeeld door de 81-jarige Jules Croiset. Victor Reinier speelt een hoogst merkwaardige patiënt die verdacht veel gemeen heeft met de dokter. Zaterdag 11 mei is 'Een goed mens' in De Harmonie in Leeuwarden om 20.30 uur te zien. Croiset: "De dokter vraagt zich af of hij wel goed is geweest voor zijn vrouw. Voor mij persoonlijk is dat zeer herkenbaar. Ik maak de balans op en vraag me af wat ik goed en fout heb gedaan in mijn leven. Ik ben soms egoïstisch geweest. Dat is niet altijd goed geweest, zeker niet voor mijn twee zonen. Maar net zoals in het stuk, zeggen mijn vrouw en ik heel vaak tegen elkaar hoe gelukkig we zijn, met onze kleinkinderen, kinderen en schoondochters, die allemaal zo dicht bij ons leven."

De thematiek van 'terugblikken op je eigen leven' is voor beide acteurs herkenbaar. Ondanks hun leeftijdsverschil kijken ze er min of meer hetzelfde tegenaan: naar mate je ouder wordt, ben je niet meer helemaal dezelfde als wie je vroeger was. Reinier knikt: "Toen ik net van de toneelschool kwam, dacht ik dat ik alles kon, ik was vol overtuigd van allerlei dingen en daar handelde ik ook naar. Als ik nu foto's van mezelf uit die tijd zie, denk ik: wat een kind was ik, ik wist niks." Hoewel 'Een goed mens' onmiskenbaar gaat over afscheid nemen van het leven, is het allerminst een zwaar stuk. Kijk voor kaarten en meer informatie op www.harmonie.nl