Congres in Earnewâld over het veen

EARNEWALD - Vandaag, woensdag 8 mei, wordt in Earnewâld het zogehten Schuilingcongres gehouden, over de toekomst van het veenlandschap in Fryslân en de rest van Nederland. De naam van het congres is ontleend aan een grondlegger van het schoolvak aardrijkskunde, Roelof Schuiling (1854-1936).

Hogeschool Van Hall Larenstein en het Kenniscentrum Landschap van de RUG organiseren het congres, samen met natuurorganisatie It Fryske Gea. 's Ochtends zijn er inleidingen in Buitenplaats It Wiid, 's middags zijn er workshops en excursies.

Er wordt besproken wat de landschappelijke en cultuurhistorische aspecten van het veenweidegebied in Fryslân zijn. Tevens wordt gekeken naar mogelijkheden om het verdwijnen van het veenlandschap te stoppen of te vertragen en naar de sociaal-maatschappelijke consequenties van dergelijke maatregelen.

In het ochtendprogramma worden vijf presentaties gegeven door deskundigen die betrokken zijn bij het onderzoek naar veenlandschappen en bij projecten om de oplossingen in de praktijk te brengen. In het middagprogramma kunnen de deelnemers in het veld kennismaken met de verschillende problemen die spelen in het veenlandschap 'De Alde Feanen' en worden de resultaten van herstelmogelijkheden in ogenschouw genomen.
Het congres is vernoemd naar Roelof Schuiling, één van de grondleggers van het schoolvak aardrijkskunde in Nederland. Meer info over het Schuilingcongres op: www.itfryskegea.nl/schuilingcongres