In het prentenboek van Cor Dam staan zeventig prenten van
Surhuisterveen, vooral van na de Tweede Wereldoorlog.
In het prentenboek van Cor Dam staan zeventig prenten van Surhuisterveen, vooral van na de Tweede Wereldoorlog. Foto: Atze van der Ploeg

Prentenboek Cor Dam over Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Hij tekent en schildert al van jongs af aan en als een rode draad loopt z'n geboortedorp Surhuisterveen door zijn creaties. Met kleurrijke prenten schetst Cor Dam in een fraai boekwerk een beeld van de historie van 'It Fean'. "Het roept naast talrijke herinneringen veel emotie op."

Het prentenboek over Surhuisterveen - met bij elke tekening een informatieve tekst - is sinds eind maart verkrijgbaar. Van de oplage van tweehonderd exemplaren zijn er inmiddels ruim 150 boeken verkocht. "Er is veel belangstelling voor", aldus Dam. Feansters én oud-inwoners van het dorp zijn geïnteresseerd in het stijlvolle gebonden document. Er zijn ook al boeken over de landsgrens gegaan, naar onder andere Canada en Australië. "Die mensen hebben nog een steeds een band met Surhuisterveen."

Aan de hand van oude ansichtkaarten en foto's maakte en maakt Cor Dam de pentekeningen van allerhande (straat)beelden van Surhuisterveen uit tijden van weleer. De kunstenaar zorgde samen met Siety Schoonbeek-Oegema voor de begeleidende teksten in het boek. Freerk Windstra deed de eindredactie van het boek. Het idee voor de pentekeningen over Surhuisterveen ontstond nadat Dam op internet een paar foto's van oud Surhuisterveen had gezien. Het waren naar z'n zeggen 'suterige plaatsjes'. "Ik mag graag tekenen en de boel scherper maken", vertelt de vroegere inwoner van Surhuisterveen over de gang van zaken.

De prenten geven een goed beeld van Surhuisterveen in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Het boek is te bestellen bij voorzitter Freerk Windstra van Plaatselijk Belang Surhuisterveen (telefoon: 0512-364859 / e-mail: ennelien@
ziggo.nl) en kost twintig euro. Ook is het verkrijgbaar bij de Bruna aan De Kolk in Surhuisterveen.