Houke Hijlkema in 'klassieke' houding bij een wasmachine.
Houke Hijlkema in 'klassieke' houding bij een wasmachine. Foto: Ingezonden

"Beha-beugels wiene faak it probleem"

DE TIKE - Vrijdag 10 mei is het vijftig jaar geleden dat Houke Hijlkema uit De Tike als beginnend monteur bij de afdeling witgoedreparaties bij Vroom en Dreesmann in Leeuwarden werd aangesteld. Hijlkema is nu 72, maar nog steeds werkzaam als reparateur van wasmachines en sootgelijk 'witgoed'.

Via z'n vader die destijds bij V & D als 'huisknecht' werkzaam was, kwam Houke hier in 1969 terecht, omdat heit wist dat z'n zoon technisch aangelegd was. Na te zijn ingewerkt, ging hij met een serviceauto van de zaak elke dag naar de klanten thuis om het witgoed te repareren. In de beginperiode met name in de drie noordelijke provincies. Later kwam Overijssel er ook bij. Voor grote klussen werkte hij eens per week in de werkplaats.

In 1993 stopte V & D met de verkoop van witgoedapparatuur, waardoor Houke's baan na 24 jaar kwam te vervallen. Ontslag was onvermijdelijk en er brak een onzekere periode voor hem aan, hoewel hij veel ervaring had opgedaan.

Als 48-jarige kwam Hijlkema in de WW. Hij wilde graag weer aan de slag en solliciteerde zich suf. Geen enkele werkgever wilde hem een vaste baan aanbieden. Tijdelijk werk vond hij wel, maar dat was niet wat hij wilde. Houke, altijd bescheiden, werd gestimuleerd door z'n vrouw Geke. Zo ontstond het plan om zelf een reparatiebedrijfje in witgoed te beginnen. Met hulp van Expert Meijer in Burgum werd de stap gezet.
Als zzp-er startte Houke met de reparaties voor meerdere Expert-winkels. Hij wist al snel een eigen klantenkring op te bouwen door middel van adverteren en mond tot mond reclame. "Ien fan de faakst foarkommende problemen wiene yn 't begjin de beha-beugels, dy't losrekken en ûnder de trommel telâne kamen. Dat joech dan fansels in raar lûd: metaal op metaal. Tsjintwurdich komt dit eins net mear foar."

Geke, die vroeger haar middenstandsdiploma had gehaald, kon hem helpen met de boekhouding. Al snel begon ook de verkoop van witgoedartikelen, een nieuwe uitdaging en uitbreiding van het bedrijf.

Nu, na vijftig jaar, is Houke nog steeds lekker bezig. "Mar allinne yn de neiste omkriten. Ljouwert is my eins al te fier", zegt hij. Als je hem vraagt waarom hij dit werk nog altijd doet, is zijn antwoord: "As ik it net doch, wa moat it dan dwaan?"

Presentatie
podiumtent

DRACHTEN - De onlangs van 'Dokkum' overgenomen mobiele podiumtent wordt zondag 26 mei in het centrum van Drachten feestelijk gepresenteerd.

De presentatie is tussen 14.00 en 16.00 uur op de hoek van Oude Nering en Moleneind (parkeerplaats Markt, naast de Aldi). De podiumtent is inmiddels opgeknapt en heeft een geheel nieuw, 'Smallingerlands' uiterlijk. De podiumtent is klaar voor gebruik, meldt initiatiefnemer Pedro Verhoeckx. De bedoeling is de podiumtent te gebruiken bij door vrijwilligers georganiseerde evenementen in Smallingerland.