Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys incasseerde verschillende 
competitienederlagen, maar kan hier juichen.
Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys incasseerde verschillende competitienederlagen, maar kan hier juichen. Foto: Jacqueline Jongsma

Beslissingen in aantocht in voetbalcompetities

DAMWALD - De voetbalcompetitie nadert zijn ontknoping. Reden om met verschillende clubs de titelkansen of de strijd om lijfsbehoud te taxeren. Door een aantal verrassende uitslagen van het afgelopen weekend is er nog van alles mogelijk.

Door Jelle Jeensma

Voetbalvereniging Buitenpost staat nog net boven de nacompetitie-plaatsen om degradatie. Na het 0-2 verlies tegen mede-koploper Staphorst blijft de situatie precair. De ploeg van trainer René van der Weij zal nog een paar punten moeten pakken om ook volgend seizoen verzekerd te zijn van hoofdklassevoetbal. Buitenpost-trainer René van der Weij noemde de nederlaag tegen het degelijke Staphorst terecht. De coach was tevreden dat zijn ploeg zich goed heeft hersteld na de nederlaag tegen WHC. "Ik vind dat we het goed hebben opgepakt, ik heb goeie dingen gezien en we hebben keihard gewerkt. Ik heb er vertrouwen in dat handhaving ons gaat lukken."

In de eerste klasse zaterdag is Be Quick Dokkum aan een teleurstellend seizoen bezig. Theoretisch kunnen de Dokkumers rechtstreekse degradatie nog ontlopen. Nacompetitie-voetbal lijkt het maximaal haalbare voor de ploeg van trainer Henk Konings, die volgend seizoen fusieclub FC Burgum gaat trainen. De overlevingskansen van Broekster Boys zijn een stuk groter. "We hebben nog een overwinning nodig om helemaal zeker te kunnen zijn", zegt trainer Patrick Zwart. Op 11 mei speelt Broekster Boys tegen HZVV uit Hoogeveen dat dan kampioen kan worden. Die horen in de hoofdklasse thuis. We spelen daarna nog tegen Gorecht en Be Quick Dokkum en in die wedstrijden zullen we nog punten moeten pakken", aldus Zwart.

Broekster Boys had een slechte competitiestart, maar daarna volgde er een opmerkelijk herstel. "Vaste basisspelers vielen weg, daardoor hadden we veel mutaties in de ploeg. We moesten jeugdspelers inpassen en ons spelsysteem aanpassen. De vervangers hebben het prima gedaan, maar we hebben niet zo'n brede selectie." Zwart denkt dat Broekster Boys dit seizoen gaat overleven in de eerste klasse. "Ik ben positief gestemd, we hebben het nog in eigen hand. De spelers zijn bereid om te werken voor elkaar en dat maakt het tot een mooi team." In de laatste wedstrijden leed Broekster Boys weer een paar nederlagen. "De resultaten zijn wisselend, onze concurrenten voor de onderste plaatsen pakken wel punten." Ook volgend seizoen is Zwart trainer van de ploeg uit Damwâld. "Broekster Boys heeft goede jeugdspelers, die kunnen doorstromen naar de eerste selectie. Er is een prettige werksfeer bij Broekster Boys. Als het wat minder gaat raken ze hier niet snel in paniek en bleven ze realistisch. Als we ons handhaven is het seizoen geslaagd".

De beslissing om het kampioenschap in de tweede klasse gaat waarschijnlijk zaterdag vallen, als BCV koploper Leeuwarder Zwaluwen ontmoet in Leeuwarden. Leeuwarder Zwaluwen is een vlot scorende ploeg en lijkt licht favoriet. BCV kan ook via de nacompetitie naar de eerste klasse promoveren. In de derde klasse maakte voetbalvereniging Kollum een misstap door gelijk te spelen tegen SC Twijzel. VV Zwaagwesteinde maakte geen fout en voert nu alleen de ranglijst aan. Ook in de vierde klasse was er een uitglijder van de koploper. VV Rottevalle verloor van WTOC. In de derde klasse van het zondagvoetbal is titelkandidaat VV Drachten teruggevallen na een forse puntenvoorsprong. De wedstrijd tegen concurrent Gruno op 19 mei kan beslissend zijn.