Het bestuur van Dorpsbelang Oentsjerk met op de achtergrond het Sanjesfjild.
Het bestuur van Dorpsbelang Oentsjerk met op de achtergrond het Sanjesfjild. Foto: Actief Media

DB Oentsjerk wil uitstel besluit bedrijventerrein

OENTSJERK - De plannen van de gemeente Tytsjerksteradiel voor een nieuw bedrijventerrein ('Sanjesfjild'), iets ten westen van de Rengersweg en pal zuidelijk van de Sanjesreed, dienen te worden uitgesteld, vindt het huidige bestuur van Dorpsbelang Oentsjerk. Doe de inspraakprocedure opnieuw, vragen zij aan b. en w.

Dorpsbelangen Oentsjerk wil dat 'van onderop' eerst opnieuw over het tien jaar oude plan wordt gepraat met alle belanghebbenden, voor er een volgend besluit wordt genomen.

Tien jaar was het stil rond het Sanjesfjild, tot in januari 2018 de gemeente Tytsjerksteradiel en zakenclub Trynwâlden het oude plan nieuw leven inbliezen. Het dorp reageerde hierop met gemengde gevoelens bleek onlangs in een raadsvergadering van de gemeente en in de ledenvergadering van Dorpsbelang.

De meningen zijn verdeeld over de wenselijkheid van het nieuwe bedrijventerrein. Enerzijds is er de wens voor (meer) werkgelegenheid, anderzijds is er de behoefte aan bijvoorbeeld vrij uitzicht, verkeersveiligheid, recreatieve en landschappelijke belangen, zijn er milieu-aspecten en de
belangen van aanwonenden.

"Wy freegje wethâlder Gelbrig Hoekstra en de gemeente Tytsjerksteradiel om de plannen 'on hold' te setten en mei in proses fan ûnderop ta in beslút te kommen dêr't alle partijen achter stean kinne", zegt Sandra Buith namens Dorpsbelang.

De planning van de gemeente is nu dat de raad in juni een besluit neemt, Dorpsbelang Oentsjerk vindt dat te snel. Het dagelijks bestuur poseerde bij het Sanjesfjild. V.l.n.r.: Ali-Jetske Hoogland, Niek Hagoort, Ank Schepp, Albert Schaafsma, Sandra Buith en Ineke Kooistra.