De Britse nabestaanden Pat Jackson (links) en Ian Starkey onthullen de gedenkplaat bij Driezum.
De Britse nabestaanden Pat Jackson (links) en Ian Starkey onthullen de gedenkplaat bij Driezum. Foto:

Nieuw oorlogsmonument bij Driezum

DRIEZUM - Bij Driezum is zaterdag een nieuw monument geplaatst ter herdenking aan vier omgekomen militairen. Het waren vliegeniers van een RAF-bommenwerper, de Whitley Z9280, die 27 februari 1942 brandend neerstortte. Eén overleefde het: de Brit Robert Charles Hancock.

Zijn dochter Pat Jackson vertelde zaterdagmiddag in de raadszaal van het gemeentehuis in Damwâld over de toedracht. De vier collega's van Hancock konden het door de Duitse vliegenier Heinz Vinke geraakte toestel niet verlaten, voordat het rechtstandig ten zuiden van Driezum neerstortte. Die vier waren: Edmund Sidney Ayton (26), Leslie Hugh William Parkin (30), Douglas John Sandlin (22) en Wilfred Whittam (28). Hancock werd het toestel uitgeslingerd en redde zich met zijn parachute. Hij verstopte zich in een kippenhok, waar de toen tweejarige Joke Douma hem vond. Na wat nachtelijke omzwervingen werd hij door een politieman aan de Duitsers overgedragen. Daarna zat hij in zes Duitse kampen voor krijgsgevangenen. Op 16 april 1945 werden hij en zijn nog levende collega's door de geallieerden bevrijd.

Na de kranslegging bij het nieuwe gedenkteken bedankte de Brit Ian Starkey de aanwezigen. Hij is een kleinzoon van de omgekomen Wilfred Whittam.