4 en 5 mei in Ternaard

TERNAARD - Komende zaterdag 4 mei wordt er in Ternaard weer een herdenking georganiseerd. Zondag 5 mei is er een dienst te velde, gevolgd door een 'static show' met militaire voertuigen en de aanvang van de rondrit van 'Keep Them Rolling' door Noord-Friesland met als eindpunt Dokkum.

Het 4 en 5 mei comité Ternaard, is de afgelopen jaren geassisteerd door de afdeling Ternaard van Keep Them Rolling door middel van voertuigen en aandacht voor de herdenkingsplekken in het dorp. Dit jaar geeft Oane Talsma van het 4 en 5 mei comité een lezing over omgekomen Ternaarders in de oorlog. Hierna wordt de vlag halfstok gehangen en volgt een stille tocht naar het gemeentelijk verzetsmonument aan De Groedse. Hier wordt er stilgestaan bij het graf van Albertus Nauta en de vijf vliegenier die neergestort zijn in de Waddenzee na een luchtgevecht boven Ternaard. De avond wordt afgesloten in de Grutte Tsjerke met een bloemlegging bij het herdenkingsraam.

Op 5 mei is er een dienst te velde op het kampement bij 'It Groene Hart'. Deze dienst wordt geleid door predikant Marianne Folbert met als thema: In vrijheid kiezen. Voor muzikale begeleiding zorgt brassband Euphonia. Na deze korte dienst is er een koffiemoment aan de Stationswei. Hier vindt de opstelling en inschrijving plaats van de rondrit de 'Droege Liuw'. In totaal doen er een vijftig voertuigen mee aan de rondrit. Speciale voertuigen in de rondrit zijn enkele DUKW amfibievoertuigen, een Canadese Dodge, een GMC Bolster pontonlegger, een scoutcar en meerdere motoren.

De tocht start om 11.00 uur in Ternaard. Om 15.00 uur rijden de voertuigen Dokkum binnen. Vanaf 17.00 uur treedt hier de rockband The Bounty Hunters met Johannes Rypma op.

Monument
oorlogsslachtoffers
Lioessens

LIOESSENS - Meer dan 70 jaar na dato wordt er te Lioessens alsnog een monument onthuld voor twee oorlogsslachtoffers uit het dorp die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

Op initiatief van een oud-inwoonster is een plaquette ontworpen om alsnog Theunis Kuipers en Willem Kuipers postuum te eren en herdenken. De beide mannen zijn geen familie maar wel geboren en getogen in Lioessens totdat ze op jonge leeftijd om het leven kwamen. Theunis Kuipers op de Grebbeberg en Willem Kuipers te Duitsland.

Vrijdagavond 10 mei wordt de gedenkplaat onthuld aan de Westerkerkmuur van de Petruskerk. Symbolisch recht tegenover de plek waar vroeger het huis van Theunis Kuipers stond. Aansluitend wordt er in de kerk een Herdenkings/Bevrijdingsconcert gegeven door het Christelijk Gemengd Koor 'Sjong de Heare' van Oosternijkerk.