4 mei herdenkingen

Hurdegaryp

HURDEGARYP - Zaterdag 4 mei worden in Hurdegaryp de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Vanaf 19.15 uur speelt Marieke van der Meer pianomuziek in MFC It Maskelyn. Om exact 19.30 wordt de herdenking geopend. Kinderen van c.b.s. 'De Winde' dragen een gedicht voor en Wiebe Wieling houdt de herdenkingstoespraak. Rigtje Zwart verzorgt de zang, op gitaar begeleid door Eelco Hoekstra. De herdenking wordt buiten bij de gedenksteen op het plein vervolgd met het leggen van bloemen. Na het luiden van de klok brengt Durk van der Duim het taptoe-signaal ten gehore. Na twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gezongen en de herdenking afgesloten. Vervolgens is er gelegenheid bloemen bij de gedenksteen te leggen.

Sumar

SUMAR - Voor de drieëntwintigste keer is er op 4 mei een herdenking bij het monument 'de Molkbus' op de hoek Knillis Wytseswei/Greate Buorren in Sumar.

In 1996 is het monument geplaatst dat herinnert aan de melkstaking van mei 1943, op initiatief van Dorpsbelangen Sumar. Aan de sobere maar waardige plechtigheid werken de leerlingen van dorpsschool It Bynt en muziekvereniging De Lofstem mee. Spreker dit jaar is Foppe Dupon (96) uit Garyp. Als dwangarbeiders in Duitsland heeft Dupon de verschrikkingen van de oorlog meegemaakt. Op verzoek van zijn (klein)kinderen heeft hij een deel van zijn ervaring in de Tweede Wereldoorlog op papier gezet, zodat het bewaard kon blijven voor het nageslacht en de historie.

Voorafgaand aan de herdenking is er om 19.15 uur een korte documentaire over de oorlog te zien in de Dorpskerk (deur open om 19.00 uur). Daarna is om 19.50 uur de stille tocht naar het oorlogsmonument.

Opeinde

OPEINDE - Op 4 mei is er een dodenherdenking in Opeinde. De 'Betinkingskommisje De Pein' houdt een herdenkingsdienst bij het monument aan de Reinder de Vriessingel. Om 19.30 uur verzamelen op het Parkeerterrein achter wokrestaurant Noordeinde. Mensen die niet zo goed ter been zijn kunnen rechtstreeks naar het monument gaan. Na afloop kan men bloemen leggen bij het monument.

De Tike

DE TIKE - Op 4 mei is er een herdenking bij het monument bij de school, aan de Master de Jongwei. Hieraan werken de leerlingen van de school de Gielguorde en het muziekkorps Soli Deo Gloria mee. De herdenking start om 19.30 uur.