Verschillende smaken maken een vegetarische maaltijd lekker. Vergeet niet een pittig hapje toe te voegen.
Verschillende smaken maken een vegetarische maaltijd lekker. Vergeet niet een pittig hapje toe te voegen. Foto: Pixabay

Zo wordt je vegetarische maaltijd lekker

BURGUM - Hoe maak je een vegetarische maaltijd zo klaar dat het vlees niet gemist wordt? Door een voorbeeld te nemen aan de feiten die een vleesmaaltijd lekker maken. Een vleesmaaltijd is lekker omdat er verschillende smaken op je bord liggen. Een stevig hapje vlees is heerlijk na de zachte smaak van aardappel. Die variatie in smaak wil een vegetariër ook.

Stamppot boerenkool met spek is lekker door de zo nu en dan pittige hap met een andere structuur, de spekjes. Stukjes feta of cashewnoten zijn goede vervangers, maar boerenkool wordt voor een vegetariër veel lekkerder als je de maaltijd niet als stamppot serveert.

Door de boerenkool en de aardappelen naast elkaar aan te bieden, proef je twee verschillende smaken. Maak deze variatie verrassender door een derde smaak toe te voegen. Bijvoorbeeld een paar lepels roerpotje van champignons, ui en verse tuinkruiden. Vier smaken op je bord boerenkool? Dat is natuurlijk nog aantrekkelijker en doe je bijvoorbeeld door de aardappelen te mixen met wat gorgonzola, door champignons pittig gekruid apart te serveren en als vierde hapje een kleine salade van tomaat met feta toe te voegen.

Door verschillende soorten groenten op te dienen, krijg je diverse smaken. Maak ieder hoofdingrediënt anders klaar, waarvan ééntje lekker pittig. Verrijk iedere groente anders. Gebruik bijvoorbeeld eiwitrijke producten als noten, pijnboompitten, zonnebloemzaden of zeewier. Of kies pittige kruiden als knoflook, kervel, basilicum of Spaanse pepers. Voeg een handje vol bonen, linzen, kikkererwten of kapucijners toe en denk aan hapjes van smaakvolle eiwitbronnen als gierst, boekweit, quinoa, en granen.