Was dit hetgeen onze oerouders aten?
Was dit hetgeen onze oerouders aten? Foto: Pixabay

Het Paleo-dieet schrapt granen en melk

BURGUM - Hot is tegenwoordig het Paleo-dieet. Aanhangers eten zoals de oermens volgens hen at. Afvallen is geen doel, maar wel het oppakken van de eetgewoonte die de mensen hadden in de tijd ze nog jaagden en verzamelden.

Alhoewel critici stellen dat er in de wetenschap maar weinig bekend is over hoe onze voorouders aten, gaat het Paleo-dieet er vanuit dat de mens toen groente, vis, vlees, eieren, fruit en noten en zaden at. Paleo-volgers schrappen daarom granen, melkproducten, peulvruchten, suiker en chemische toevoegingen van hun menu.

De genen van de mens zijn volgens Paleo-volgers ingesteld op oervoeding omdat ze vele duizenden jaren op deze manier leefden. De mens is pas recentelijk anders gaan eten door het verbouwen van gewassen en het houden van dieren. Omdat de genen zich onvoldoende zouden hebben aangepast, ontstaan volgens Paleo welvaartsziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten, net als overgewicht en tekorten aan vitaminen en mineralen. De hedendaagse massale productieprocessen versterken de ontwikkeling dat voedingsmiddelen steeds minder voedingswaarde bevatten en de mens via dieren hormonen en antibiotica binnenkrijgt.

Het Voedingscentrum wijst er op dat het nuttigen van te veel rood vlees darmkanker kan veroorzaken en dat Paleo-volgers op de langere termijn tekorten kunnen krijgen aan vezels en calcium omdat ze geen graan- en melkproducten eten.