Veganisten vinden dat een mens prima in zijn levensbehoeften kan voorzien zonder daarvoor dieren te gebruiken.
Veganisten vinden dat een mens prima in zijn levensbehoeften kan voorzien zonder daarvoor dieren te gebruiken. Foto: Pixabay

Je lifestyle kies je tegenwoordig zelf

BURGUM - Vader verzorgt het inkomen, moeder het huishouden en de kinderen. 's morgens eten ze havermout, 's middags een bord aardappelen, groente met vlees en 's avonds brood met kaas en een glas melk. Er zijn weinig Nederlanders die zich nog in deze lifestyle herkennen. Er is een grote variatie aan levensstijlen en eetgewoontes voor in de plaats gekomen.

Steeds meer mensen kijken kritisch naar hun eigen leven en voedingspatroon en maken soms rigoureuze keuzes. Sommigen willen alleen nog biologische producten eten, anderen gaan vegetarisch eten, of zelfs veganistisch. Diverse diëten worden aan elkaar doorverteld, sommigen met het doel om af te vallen, anderen vanwege de reinigende of weerstandverhogende werking. Soms zijn eetgewoontes slechts een onderdeel van een veel meer omvattende levensstijl.

Vegetariër

Een vegetariër is iemand die vlees, vis en schaaldieren van zijn menu heeft geschrapt. De redenen lopen uiteen van 'een betere gezondheid voor zichzelf' tot 'weerzin tegen het houden van dieren voor consumptie'.

Veganist

Een veganist is iemand die kiest voor een leefstijl waarbij helemaal geen dieren hoeven te worden geëxploiteerd. Een veganist eet dus geen producten die van dieren afkomstig zijn; geen vlees, maar ook geen eieren, melk, kaas of honing. Ze gebruiken ook geen producten waarvoor dierproeven nodig waren, en ze dragen geen kleding waarin dierlijke materialen zijn verwerkt: geen leren schoenen, wollen truien of vilten jassen. Veganisten vinden dat een mens prima in zijn levensbehoeften kan voorzien zonder daarvoor dieren te gebruiken. Vegans, zoals veganisten zichzelf vaak noemen, zijn er trouwens ook weer in allerlei soorten en maten, meldt de Nederlandse Beweging voor Veganisten.

Raw-vegans en fruitarisme

Zo zijn er flexanisten, mensen die grotendeels plantaardig eten, maar op sommige momenten toch kiezen voor iets dierlijks. Raw-vegans eten geen verwarmd voedsel, alleen rauwe producten. Fruitariërs willen geen planten doden of beschadigen en eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Binnen het fruitarisme zijn ook stromingen die wel eieren en zuivel eten.

Freegans

Freegans keren zich tegen de kapitalistische maatschappij. Zij vinden dat arbeiders en dieren worden uitgebuit door het kapitalisme. Ze willen dit voorkomen en leven het liefst van wat over is. Ze gebruiken daarbij zo min mogelijk geld. Ze consumeren onder andere goed voedsel dat anders wordt weggegooid en sommigen vinden het daarbij dan geen probleem als het zo nu en dan toch om dierlijke producten gaat.

B12 in supplementen

Wie nooit vlees eet, krijgt in de loop der jaren een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 wordt gemaakt door bacteriën in het lichaam van ieder dier, ook in dat van mensen. Bij mensen bevinden zich deze micro-organismen echter in een deel van darmen waar vitamine B12 niet meer kan worden opgenomen. Daarom moet een mens B12 tot zich nemen vanuit een externe bron. Om voldoende B12 binnen te krijgen moet een mens dus óf dierlijke producten eten of B12-supplementen gebruiken.

Voor hersenen en het zenuwstelsel is vitamine B12 onmisbaar. Het geheugen en het ruimtelijk inzicht zijn minder goed bij mensen die te weinig vitamine B12 gebruiken. Daarnaast is vitamine B12 van belang bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA. (www.veganisme.org)