De gedecoreerden van de gemeente Smallingerland in het gemeentehuis. Sietske Veld-Veenstra ontbreekt op de foto.
De gedecoreerden van de gemeente Smallingerland in het gemeentehuis. Sietske Veld-Veenstra ontbreekt op de foto. Foto: Sieta Stel Fotografie

Smallingerland geeft negen inwoners een lintje

DRACHTEN - In de gemeente Smallingerland werden negen personen gedecoreerd. Vrijdag werden de lintjes uitgereikt.

C.J.P. (Christinus Jacobus Paulina; roepnaam: Tiny) Derks te Drachten. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tiny Derks (72) was onder andere voorzitter van de Drachtster Zwem- en Poloclub en de Stichting Shantyfestival Smallingerland. Ook was hij lid van de Raad van Commissarissen van Zorgmaatwerk. Hij is voorzitter van de Stichting Smelne's Erfskip en de kerngroep van de organisatie Cultuurhistorisch jaar in Smallingerland. Derks is verdeer medeorganisator en trekker van de open monumentendagen.

J. (Jeltje) Berends-Bremer te Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jeltje Berends-Bremer (75) is vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Drachten en ze was gastvrouw bij Trefpunt@Holdert in Drachten; een ontmoetingsplek van de Stichting Maatschappelijke Onderneming Smallingerland.

E.R. (Eesge Romke; roepnaam: Ees) Popma uit Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ees Popma is dirigent/muzikaal leider van Shantykoor De Peijesjongers. Popma maakt tevens deel uit van de muziekcommissie, die de keuzes voor het nieuwe repertoire maakt.
IJ.K. (IJsbrand Klaas; roepnaam IJsbrand) Dijkstra uit Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dijkstra (83) was bestuurlijk actief in Borne, Hij was medeoprichter, penningmeester, fondsenwerver van Stichting Vrienden van het Kerkje in Kortehemmen. Ook was hij secretaris van de afdeling Drachten van de ANBO, bestuurslid van de vereniging Sûnenz, lid van de WMO-adviesraad in Smallingerland en redactie-/bestuurslid van de stichting Pluskrant.

L. (Lolkje) de Vegt-Veenstra uit Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lolkje De Vegt-Veenstra (80) was vrijwilligers bij en bestuurslid van De Zonnebloem. Ook zette ze zich in voor de protestantse gemeente De Oase en Zorgbuurtsuper ZBS (West) en de Arme Kant van Drachten.

L. (Lucas) Dries uit Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lucas Dries (55) is bestuurslid van sportstichting Dol Fijn in Drachten. Dol Fijn organiseert sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking.

S. (Sietske) Veld-Veenstra te Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau Sietske Veld-Veenstra (76) is vrijwilliger bij de Stichting ZuidOostZorg, locatie (Nei)Bertilla te Drachten Ze is lid van de werkgroep 'Vrienden van Bertilla'. Deze commissie zet zich in voor de veraangenaming van het verblijf van de bewoners in NeiBertilla.

T. (Trijntje) Brinkmann-Stelpstra te Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Trijntje Brinkmann-Stelpstra (80) deed vrijwilligerswerk op de openbare basisschool De Meander/brede school De Drait in Drachten. In 1991 werd ze schoolondersteuner voor een aantal uren per week. Na haar pensionering in 2004 is zij dit als vrijwilligerswerk blijven doen op school. Ook verricht zij sinds 1991 op vrijwillige basis taken bij de tussenschoolse opvang.

A.J. (Anita Julliena; roepnaam: Anita) Tolman-van der Molen te Drachten. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Anita Tolman-van der Molen (56) is vrijwilliger bij Speciaal Onderwijs Kleurryk te Drachten. Ze ondersteunt leerlingen met een verstandelijke beperking bij het zwemmen. Als vrijwilliger bij Voortgezet Speciaal Onderwijs Talryk in Drachten zwemt ze met de zeer moeilijk lerende leerlingen van de school.