Burgemeester Oebele Brouwer reikt het lintje uit aan de heer Jan Stienstra in woonzorgcentrum Haersmahiem.
Burgemeester Oebele Brouwer reikt het lintje uit aan de heer Jan Stienstra in woonzorgcentrum Haersmahiem. Foto: gemeente Achtkarspelen

Vijf gedecoreerden in gemeente Achtkarspelen

BUITENPOST - Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen reikte vrijdag 26 april vijf Koninklijke Onderscheidingen uitreiken aan inwoners uit de gemeente. Dorpsdichter Arjan Hut droeg na de uitreikingen een gedicht voor dat hij speciaal voor de lintjesregen had geschreven.

Mevrouw Hinke van der West-Fokkens (68) uit Buitenpost, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hinke van der West-Fokkens was van 1993 tot 2001 diaken bij de Nederlandse Hervormde Kerk (PKN-kerk) Buitenpost. Sinds 2000 is ze presidente van de Christelijke Plattelandsvrouwen Buitenpost. Vanaf 2003 was ze mantelzorger voor haar ouders. Na het overlijden van haar moeder, 2013, verzorgt zij nog steeds haar vader. Van 2009 tot 2017 was ze secretaris van de Protestantse Ouderen Bond (PCOB), afdeling Buitenpost. Sinds 2009 is ze wijkassistent bij de plaatselijke PKN kerk. Ook zat ze in het schoolbestuur van de christelijke basisschool De Flambouw (nu Lichtbron), onder andere als vice-voorzitter. Ze zette zich in voor het fusieproces van christelijke scholen in Achtkarspelen.

De heer Jelte Kooistra (68) uit Drogeham, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jelte Kooistra zet zich sinds 1998 in voor de Bethelkerk in Drachten. Samen met zijn echtgenote is hij actief op diverse terreinen. Zo verzorgden zij samen van 1998 tot 2017 elke maand de 'Jeugd van vroeger 55+ bijeenkomsten'. Kooistra was ook dirigent van het koor 'Uit het hart'. Verder zijn Jelte Kooistra en zijn vrouw jarenlang actief als reisleiders bij busreizen naar Oostenrijk en Duitsland en tijdens boottochten met het schip 'De Siloam'. Aan boord hadden ze de leiding en verzorgden activiteiten.

Mevrouw Anna Wijtske Kooistra-van der Veen (65) uit Drogeham, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Anna Wijtske Kooistra zet zich sinds 1998 in voor de Bethelkerk in Drachten. Bij de 'Jeugd van vroeger 55+ bijeenkomsten' stuurde ze samen met haar man vrijwilligers aan. Daarnaast waren zij gastvrouw en gastheer en gingen ze samen op huisbezoek bij de oudere deelnemers van deze groep. Waar de heer Kooistra dirigent was van het koor 'Uit het hart', verzorgde mevrouw de catering tijdens de koorrepetities.

De heer Jan Stienstra uit Buitenpost (86), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Stienstra was van 1968 tot 1982 vrijwilliger, voorzitter (1968 tot 1970) en bestuurslid (1970 tot 1972) van Sportclub Kootstertille. Daarnaast was hij elftalleider en beheerder van het clubhuis van de voetbalvereniging. Van 1969 tot 1974 was Stienstra koster van de Gereformeerde Kerk in Kootstertille. Ook was hij hulpkoster van de Gereformeerde Kerk in Buitenpost en ondersteunde hij buurtgenoten. Toen hij in 2009 in het zorgcentrum Haersmahiem is komen wonen, heeft hij weer activiteiten opgepakt. Hij is ondersteuner van medebewoners en lid van de cliƫntenraad van het zorgcentrum in Buitenpost.

Mevrouw Maaike Terpstra-Wijnalda (61) uit Kootstertille, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al ruim veertig jaar zet Maaike Terpstra-Wijnalda zich in voor de EHBO-vereniging Drogeham-Kootstertille. Sinds 1978 is ze bestuurslid en penningmeester.
Van 1986 tot 1997 was ze vrijwilliger bij basisschool De Merlettes in Kootstertille. Zij was lees- en luizenmoeder en maakte kleding voor musicals, sinterklaas- en kerstvieringen. Ook gaf ze Jeugd-EHBOlessen, assisteerde ze bij lessen handenarbeid en zette ze zich in voor het schoolzwemmen. Van 1995 tot 2000 was ze vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Kootstertille en ze was vrijwilliger bij uitvaartvereniging De Koaten in Kootstertille.