V.l.n.r. Jeroen Gebben, Eeuwe de Vries, Trijntje Geertje Hoekstra-Twijnstra, Annechien Buma-Froentjes, Geertruida Schelhaas-Kraak en Willem Fennema.
V.l.n.r. Jeroen Gebben, Eeuwe de Vries, Trijntje Geertje Hoekstra-Twijnstra, Annechien Buma-Froentjes, Geertruida Schelhaas-Kraak en Willem Fennema. Foto: Ingezonden

Burgemeester Jeroen Gebben reikt vijf lintjes uit

BURGUM - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel reikte vrijdag 26 april aan vijf inwoners van de gemeente een Koninklijke Onderscheiding uit.

Willem Fennema uit Hurdegaryp (79), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Fennema was 25 jaar lang, van 1990 tot 2015, penningmeester van de Van Keimpema Stichting. Mede dankzij de inspanningen van de heer Fennema komen pachtopbrengsten van boerderijen en landerijen sinds drie jaar ten goede aan het dorp Earnewâld. Sinds 1999 voert Fennema de volledige financiële administratie van de Van der Meer-Boerema Stichting.

Van 2001 tot 2018 was hij bovendien oprichter van, en vrijwilliger bij Stichting Blessed Generation, een Keniaanse organisatie die kinderen in nood opvangt en zorgt voor hun onderwijs. In 2003 richtte Fennema een Nederlandse afdeling van Blessed Generation op.

Trijntje Geertje Hoekstra-Twijnstra uit Eastermar (63) , Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Hoekstra-Twijnstra zet zich al sinds 1986, meer dan 33 jaar, in als vrijwilliger bij de PKN-kerk in Eastermar in verschillende functies. Vanaf 1998 begon ze als voorzitter van de werkgroep Eastermar van het Nederlands Bijbel Genootschap (NBG). Van 2006 tot 2019 was mevrouw Hoekstra voorzitter van Personeelsvereniging 't Skewiel en ook zet ze zich in als voorzitter van haar eigen buurtvereniging It Fjouwerkant in Eastermar.

Eeuwe de Vries uit Âldtsjerk (74), Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer De Vries is sinds 1976 vrijwillig molenaar op de Aldtsjerkster molen. Hij geeft er rondleidingen aan uiteenlopende groepen. Daarnaast is de heer De Vries van 2009-2016 (mede)initiatiefnemer van de landijsbaan en penningmeester van de IJsbaanvereniging Âldtsjerk geweest. Van 2008 tot op dit moment is hij initiatiefnemer en organisator van een tienkoppige wielergroep Aldstjerk e.o. met deelnemers van 40 tot 73 jaar.

Geertruida Schelhaas-Kraak uit Hurdegaryp (78), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Schelhaas-Kraak was van 1975-1983 lid van de Adviescommissie Hollandsche Maatschappij van Landbouw in Den Haag. In het onderwijs had ze verschillende functies. Van 1996 tot 2003 was zij secretaris van de Stichting Genealogisch Onderzoek Kraak. Ze was van 1978 tot 2014 zeer actief bij de Vrouwen van Nu in bestuursfuncties. Ook is ze zeer actief in eigen dorp. Van 1991 tot 1995 was zij lid van de Dorpsraad en was zij enkele jaren bestuurslid van de Hendrik Algraschool in het dorp. Sinds 2008 is ze als medeoprichter en mede-voorzitter een van de drijvende krachten achter het Breicafé De Steek in Hurdegaryp.

Annechien Buma-Froentjes uit Hurdegaryp (75), Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als vrijwilliger bij Buurthuis De Wissel in Hurdegaryp organiseerde mevrouw Buma-Froentjes van 1973 tot 1975 activiteiten bij de peuterspeelzaal en hielp met huiswerkbegeleiding. Van 1975 tot 1984 en van 2001 tot heden is ze actief bij Amnesty International, afdeling Hurdegaryp als respectievelijk voorzitter en vrijwilliger.
Ze is verder al bijna dertig jaar actief bij buurtvereniging Jentewarren/Sinderhoven 2 in Hurdegaryp. Sinds 2007 is zij actief als voorzitter, bestuurslid en vrijwilliger bij Vrouwen van Nu, afdeling Hurdegaryp. In 2008 richtte zij samen met decoranda Geertruida Schelhaas-Kraak Breicafé De Steek in Hurdegaryp op.