Inspiratiedag met Leo Fijen in 'Karmel'

DRACHTEN - In 2017 begon de landelijke campagne 'Kerkproeverij'. Eén van de initiatiefnemers was Leo Fijen. Op zaterdagmiddag 11 mei komt Leo Fijen naar het Karmelklooster in Drachten.

Hij is hoofd levensbeschouwing bij de KRO-NCRV, TV journalist en schrijver. Samen met de monnik Anselm Grün schreef hij een boeiend boek 'Toekomst zien in de kerk'. Feijen geeft over dit boek een lezing. Daarnaast is het de bedoeling om samen met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van de kerk. De middag wordt in de kloosterkapel afgesloten met een gezamenlijke viering met als thema 'De zegenvierende kerk'. Het programma duurt van 13.30 uur tot 17.30 uur. De kosten van deelname zijn € 15,- Reserveren via: info@de-lethe.nl of via 06-51648367.

Granaet Rally

DOKKUM - Bij Brouwerij Dockum zijn de handtekeningen gezet onder de sponsorcontracten voor de Dockumer Granaet Rally op zaterdag 15 juni.

Deze rally voor het goede doel wordt georganiseerd door de drie serviceclubs van Dokkum: de Rotary Dokkum, de Lions Club Noordoost Friesland en Lions-club Dokkum-Bonifatius. De website van de rally is te vinden op: www.dockumergranaetrally.nl.
Het is voor de tweede keer dat de Dockumer Granaet Rally wordt gehouden. Zowel de tourklasse als de sportklasse eindigen ook weer bij Brouwerij Dockum. De serviceclubs ondersteunen graag lokale doelen en hebben met deze rally gekozen voor Stichting Altijd Doen uit Dokkum. De vrijwilligers van de stichting zullen met de opbrengst van deze rally een onbezorgde dag organiseren voor kinderen en hun ouders, die vanwege het ontbreken van financiële middelen niet op vakantie kunnen. Er zijn paar plekjes vrij voor bijzondere auto's aan de Dockumer Granaet Rally 2019. De deelname kost €165,- per auto (inclusief bestuurder en navigator). Via de website kunt u zich aanmelden voor de rally.

De bijbel centraal

DOKKUM - In Museum Dokkum is van 1 mei tot en met 30 september de expositie 'De bijbel centraal, vijf eeuwen statenbijbel en zijn voorgangers (1477 tot heden)' te zien.

In de expositie zijn ruim vijftig bijbels te bezichtigen uit de collectie van twee gerenommeerde verzamelaars; mr. Otto van Middendorp en drs. Henk de Korte, beiden uit Ede. Een bijzonder stuk is de Liesveltbijbel. In 1526 gaf Jacob van Liesvelt een complete foliobijbel met prenten in de volkstaal uit. Veel Liesveltbijbels zijn verbrand, waardoor deze zeer zeldzaam zijn geworden. Uit de collectie van Van Middendorp komt een Fries Huwelijksbijbeltje uit 1843. Een prachtig met zilver beslagen bijbel met het familiewapen van echtpaar Beintema-Lauerman uit Westergeest. Van Theunis Elzinga van (voorheen) het Bijbels Prentenkabinet te Dokkum leent het museum een bijzondere, eind zestiende eeuwse, doopsgezinde bijbel uit Danzig. Info over openingstijden: www.museumdokkum.nl.

Parkenrondleiding

BEETSTERZWAAG - Op zondag 5 mei organiseert de Tropische Kas (tegenover Hoofdstraat 80) uit Beetsterzwaag een rondleiding met gids door de parken van Beetsterzwaag, onder andere door de Lycklamatuinen. De rondleiding start om 14.00 uur vanaf de Tropische Kas en eindigt rond 15.30 uur. De kosten zijn € 5,00, inclusief koffie/thee.