V.l.n.r.: Foppe Dupon, Gjalt Wijmenga en Jack Kooistra bij Kamp
Amersfoort.
V.l.n.r.: Foppe Dupon, Gjalt Wijmenga en Jack Kooistra bij Kamp Amersfoort. Foto: Gjalt Wijmenga

'Nazi-jager' Jack Kooistra vertelt over speurwerk

FEANWALDEN – Journalist, 'nazi-jager' en historicus van de Tweede Wereldoorlog Jack Kooistra (89) komt vrijdagmiddag 3 mei vanaf 16.00 uur aan het woord in De Schierstins in Feanwâlden. Hij zal vertellen over zijn speurwerk naar vroegere oorlogsmisdadigers.

Kooistra is ondanks zijn hoge leeftijd nog bijna elke dag enkele uren op de redactie van het Friesch Dagblad. Hoewel zijn fysieke gezondheid achteruit gaat, heeft hij nog een fotografisch geheugen. Maar daarbij wordt hij ook geholpen door zijn eigen, enorme archief over de Tweede Wereldoorlog. Zo heeft hij gegevens over slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op circa 180.000 archiefkaartjes vastgelegd.

Gjalt Wijmenga uit Garyp is samen met Stichting Informatie WO II begonnen met het fotograferen en digitaliseren van deze enorme hoeveelheid gegevens. "Want dit mei net foar de takomst ferlern gean", zegt Wijmenga. Hij was het ook die de Gariper Fokke Dupon (96) en Jack Kooistra (sinds 1953 wonend in Leeuwarden) met elkaar in contact bracht.

Dat was begin dit jaar. Toen kwamen ze er achter, dat ze beiden ervaring hadden met de beruchte commandant Kotälla van Kamp Amersfoort: Dupon als gevangene in dat kamp en Kooistra als bewaker van Kotälla in 1953 in de koepelgevangenis van Breda. "Ik wurke doe by de plysje en wie bewaker fan dizze man", aldus Kooistra.
Dupon en Kooistra delen nóg een ervaring: beschoten worden. Met dit verschil dat Dupon zwaargewond raakte (door kogels van Duitsers, op nieuwjaarsdag 1944, in de buurt bij Burgum) en het bij toeval overleefde. Kooistra werd beschoten in Nederlands Indië, maar werd niet geraakt. "Ik haw it doe wol letterlik yn 'e broek dien!" vertelt hij.

Het tweetal reisde onlangs samen naar Kamp Amersfoort, om de bevrijding van dat kamp te herdenken. Ze werden begeleid door hun 'chauffeur' Gjalt Wijmenga. En afgelopen vrijdag ging dit trio samen naar Oud-Loosdrecht. Daar is in het museum 'militair mobiel depot' van zijn bijzondere vriend Jan Stuivenberg een vitrine geheel gewijd aan het werk van Kooistra. "Al myn boeken en hast al myn ûnderskiedingen binne dêr te finen", vertelt Kooistra. "Behalve it Nieuw Guinea-krús, want dat kin ik net mear fine."

Dupon en Kooistra komen zondag 5 mei, tussen 11.00 en 12.00 uur, ook samen aan het woord in het radioprogramma 'Buro de Vries' van Omrop Fryslân.

Bezuiniging op
sociaal domein

BURGUM - De raad van Tytsjerksteradiel is akkoord met bezuinigingen op het 'sociaal domein'.

De raadsfracties van PvdA en GrienLinks poogden donderdag tevergeefs de besluitvorming uitgesteld te krijgen. Het collegevoorstel kreeg de steun van de coalitiepartijen CDA, FNP en ChristenUnie en van oppositiepartij VVD. De fracties van PvdA, GrienLinks en D66 stemden tegen. In Achtkarspelen wordt een deel niet ingevoerd: de verlaging van de steun voor minima van 130 naar 110 procent.