Hartthijs de Vries won op 
indrukwekkende manier de Ronde van Ureterp.
Hartthijs de Vries won op indrukwekkende manier de Ronde van Ureterp. Foto: Willy Wilpstra

Magistrale wielerzege Hartthijs de Vries

URETERP - De wielerronde van Ureterp kreeg op Paasmaandag de gedroomde winnaar. Nederlands beloftenkampioen tijdrijden Hartthijs de Vries uit Kollum kwam als eerste over de streep.

Het scenario van de koers werd door het Vlasman Cycling Team naar eigen hand gezet. Halverwege de snelle wedstrijd gingen de Vlasman-renners Hartthijs de Vries en Wim Stroetinga (Terwispel) met Martin Pluto (Den Haag) en Martijn Dijkstra (De Knipe) in de aanval. Dit kwartet hield het tempo zo hoog dat de achtervolgers geen aansluiting meer konden vinden. Nadat Martijn Dijkstra zich terug moest laten zakken in het peloton kon de ploegentactiek worden uitgespeeld. "Pluto was de sterkste renner in de koers, we moesten wat verzinnen", zei Stroetinga na zijn tweede plaats.

Het tactisch plan werkte goed uit, want een paar ronden voor de finish sprintte Hartthijs de Vries weg. Ploeggenoot Stroetinga, de beste sprinter van het trio, hield de benen stil. Pluto kon het verschil niet meer goedmaken, waarna De Vries na zijn tweede stek van vorig jaar nu als eerste finishte. "Ik ging aan en werd niet meer teruggehaald. Als Pluto het gat had dicht gereden, had Stroetinga waarschijnlijk gewonnen. Voor mij persoonlijk en voor onze ploeg is dit de eerste overwinning dit seizoen." De overwinning heeft voor De Vries ook een emotionele lading. "Mijn vader Thijs is ziek en hij is op deze dag jarig".
Bij de amateurs en junioren was er een tweede plek voor Jack Kuper uit Dokkum. Winnaar werd Axel van der Tuuk uit Assen.