Vrijdag en zaterdag bijna overal feest op en vóór Koningsdag

ACTIEF-REGIO - Koningsdag blijft een populair feest, met veel vaste onderdelen: vrijmarkt, kinderspelen, oud-Hollandse spelen, optocht (met name in Beetsterzwaag, zowel 's ochtends als 's avonds), lekker eten en drinken en 's avonds (dansen op) live muziek, plus vuurwerk (in Dokkum).

Het hele centrum van Drachten staat op 27 april in het teken van Koningsdag. Er zijn veel activiteiten voor en door kinderen, zoals het poppentheater De Kleine Zon onder het carillon. Het Museumplein is ingericht als 'foodplaza': lekker eten en drinken.

Op datzelfde plein treedt het muzikale duo Nocht en Wille op, evenals Two Faces, met Engelstalige rock- en bluesnummers uit de jaren zeventig en tachtig. Solo-artiest Kaye (Klaas Stienstra) zingt her en der in het centrum. De zeskoppige band Challenger blijft op één plek: het podium bij C&A in de Noorderbuurt. Dat spelen op één plek doet ook duo Blowing Away (Doopsgezinde kerk).

Hout & Hout brengt straattheater, met behulp van onder andere een bal van bijna twee meter doorsnee. Zij bekijken de bezoekers 'vanuit de hoogte'.
De Drachtster Harmonie speelt in Bertilla, Crescendo Drachten in zorgcentrum De Wiken en Concorcia in de Rispinga.

Beetsterzwaag

In Beetsterzwaag gaan om zeven uur 's ochtends de herauten door het dorp. Van tien tot elf uur en 's avonds van half acht tot half negen gaat de optocht door het centrum van Beetsterzwaag. Om vier uur is er de prijsuitreiking van de optocht. Tussen elf uur en half vier zijn er kinderspelen, van elf uur tot half zes zijn de terrassen open. Van één tot half zes is er de traditionele 'priuwerij' met live muziek. Dit laatste, de band Virus, sluit het feest af in 't Buorskip, vanaf negen uur 's avonds.

Kollumer katdagen

Kollum begint (net als Dokkum) de avond van tevoren met live muziek. Heel Kollum is dan al in feeststemming dankzij de Kollumer Katdagen, die tweede Paasdag begonnen. Op Koningsnacht speelt de ABBA-supportact 'Spicks & Specks' nummers van de BeeGeesop geheel eigen wijze.
Vast onderdeel van het Koningsfeest in Kollum is de aubade, om half tien bij het Van Sytzamahuis (het oude gemeentehuis). Om half twee begint de sport- en spelmiddag, met een grasvolleybaltoernooi, een survivalbaan van 38 meter voor iedereen vanaf tien jaar, een springkussen, oud-Hollandse spelen, suikerspinnen, 'Little Tikes' en ponyrijden voor kinderen.

De Friese zangeres Griet Wiersma treedt vanaf half drie op in Meckama State. Om half vijf begint het kinderuurtje door André Caron in sporthal Baensein. Van half zes tot acht uur is er live muziek en een barbecue in het Wilhelminapark.

Koningsnacht Dokkum

In Dokkum pakt men groot uit, met al voor de Koningsdag op vrijdagavond een Koningsnacht. In diverse horecabedrijven binnen de bolwerken spelen bands en solo-artiesten live muziek. In de ochtend van Koningsdag zelf, is er om kwart voor elf een
aubade op de Zijl. B. en w. en alle mensen die een dag eerder een koninklijke onderscheiding ontvingen, zijn uitgenodigd.
Andere onderdelen van deze dag zijn een verloting voor kinderen, vanaf half elf het koffieconcert in Hotel Van der Meer (muziek van Progress), vrijmarkt van half elf tot vier uur in het centrum, optredens van Dance Factory en van DansStudio Dokkum en kinderen kunnen zich laten schminken in hotel De Posthoorn.

Twee uur begint de badeendjes-race voor het goede doel. Dan begint ook het veteranen-voetbal bij vv Dokkum. Om vier uur begint de disco voor kinderen tot en met 12 jaar in De Posthoorn. Op het baantjebolwerk wordt traditiegetrouw de Koningsdag afgesloten met schitterend vuurwerk.

Ook in andere plaatsen in de gemeente Noardeast-Fryslân wordt Koningsdag gevierd: activiteiten in Damwâld (vrijmarkt van 8.00 tot 16.00 uur), in Feanwâlden (de Koemarkt, van 9.00 tot 13.00 uur) en in De Westereen van 10.00 tot 21.00 uur rondom de Hervormde kerk. In Ferwert is het initiatief aan de Vereniging van Dorpsbelangen Ferwert-Hegebeintum.

Achtkarspelen

Achtkarspelen meldt dat er feestelijkheden zijn in Buitenpost (vrijdagavond en zaterdag van acht tot acht uur) (Oude Havenstraat, Margrietstraat, H. de Withstraat) en op het grasveld ter hoogte van het monument.

In Surhuisterveen beginnen de feestelijkheden ook op vrijdagavond, in Brasserie Kolkzicht en in muziekcafé Bubbels (van 22.00 tot 01.30 uur). Op Koningsdag kun je er vanaf zeven uur terecht, tot vier uur 's middags (Badlaan, Zonneweide, De Wijk en in zwembad De Wettervlecke).
Twijzelerheide viert vrijdag feest op het terrein tussen de beide scholen, van vijf uur 's middags tot half tien 's avonds. In Buitenpost is het feest bij De Kruidhof, op Koningsdag van tien tot vijf uur. In Drogeham gaan ze wat langer door: van tien uur 's ochtends tot elf uur 's avonds, op sportpark It Doltsje.

Tytsjerksteradiel

Ook in Burgum begint het feest al op vrijdagavond, in café De Taperij, van 20.00 tot twee uur 's nachts. Zie voor de Koningsdag elders op deze pagina. In Garyp is de Iniabar open, van negen uur 's avonds tot ook twee uur 's nachts.

In Aldtsjerk, Earnewâld, Eastermar, Garyp, Hurdegaryp, Noardburgum en Oentsjerk vieren ze volop Koningsdag.
Aldtsjerk doet dat in en rond dorpshuis Oerein, van negen uur 's ochtends tot twaalf uur 's nachts. Voor Earnewâld is de Koningsdag tevens de start van het watersportseizoen, dus daar doen ze veel op en bij het water, van half één tot half vier 's middags, met een nazit in de horeca.
Eastermar heeft 't Breed tot z'n beschikking, officieel van negen uur 's ochtends tot één uur 's middags, maar ook daar is de nazit een geliefd onderdeel. Garyp viert feest in dorpshuis It Geahûs, op Koningdag van half acht 's avonds tot één uur 's nachts.

Hurdegaryp heeft activiteiten in het mfc It Maskelyn: van tien uur 's ochtends tot één uur 's middags. Noardburgum trekt er meer tijd voor uit, van elf uur 's ochtends tot tien uur 's avonds, op het sportcomplex van vv Noardburgum. Oentsjerk heeft feestelijkheden van 9.00 tot 17.00 uur op het parkeerterrein bij Ka & Ko, aan de Rengersweg.