Eind mei organiseren de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een hackathon rondom respijtzorg voor mantelzorgers.
Eind mei organiseren de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een hackathon rondom respijtzorg voor mantelzorgers. Foto: Ingezonden

Praat mee over respijtzorg voor mantelzorgers

BUITENPOST/HURDEGARYP - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel vinden het belangrijk dat mantelzorgers waardering en ondersteuning krijgen en niet overbelast raken. Zij doen al het nodige, maar kunnen meer doen. Daarom organiseren zij een hackathon.

Tijdens de hackathon bedenken teams van mantelzorgers, professionals, ambassadeurs, studenten/stagiaires en andere geïnteresseerden in relatief korte tijd - en met behulp van allerlei werkvormen - concrete en implementeerbare oplossingen voor een vraag. Hier is het de vraag: 'Hoe kunnen we mantelzorgers beter bereiken en de drempel verlagen om gebruik te maken van respijtzorg?'

Respijtzorg geeft mantelzorgers de mogelijkheid tijdelijk zorgtaken over te dragen aan een ander en heeft een preventieve functie. Het draagt bij aan een betere balans bij de mantelzorger en kan helpen bij het realiseren van een situatie die lang vol te houden is.

De Hackathon bestaat uit twee bijeenkomsten. De ene is op dinsdag 28 mei van 11.00 tot 17.00 uur in It Maskelyn in Hurdegaryp. De andere op donderdag 13 juni van 11.00 tot 17.00 uur it Koartling in Buitenpost. Doe je mee? Dan is het de bedoeling dat je op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur aanwezig kunt zijn. Er wordt gezorgd voor een lunch.

De ervaringen van mantelzorgers worden gebruikt als input voor ideeën die het verschil kunnen maken. Het resultaat is een aantal gezamenlijk gekozen ideeën zijn waar de deelnemers in geloven en die daadwerkelijk uitgevoerd worden. Er is plaats voor maximaal dertig deelnemers. Opgeven kan via sietske.vanderweg@kearn.nl, 06-15370728. Vermeld daarbij je contactgegevens en achtergrond (ben je mantelzorger, professional, ambassadeur, student, etc.).