Door een drempel tien centimeter te verlagen, wordt de vaardiepte 1,10 meter. Het vaarseizoen begint officieel op 15 mei.
Door een drempel tien centimeter te verlagen, wordt de vaardiepte 1,10 meter. Het vaarseizoen begint officieel op 15 mei. Foto: Actief Media

Vaardiepte Polderhoofdkanaal naar 1,10 meter

DE VEENHOOP / NIJ BEETS - Door een drempel tien centimeter te verlagen wordt de vaardiepte in het Polderhoofdkanaal komend seizoen met tien centimeter vergroot: van 1,00 naar 1,10 meter. Dit besluit van de gemeenten Opsterland en Smallingerland is gebaseerd op een advies van de monitoringscommissie.

Het idee achter deze maatregel is om het aantal boten door het kanaal weer te laten toenemen. Dat nam de afgelopen jaren fors af, van 1247 in 2015 naar 539 in 2018, aldus de gemeentelijke tellingen. Die commissie constateert dat het goed gaat met de planten en dieren in het kanaal die gevoelig zijn voor het vertroebelen van het water. Dit vertroebelen is het effect van het omwoelen van het water en de bodem als gevolg van (vooral gemotoriseerde) scheepvaart in het kanaal. Met name in het hoogseizoen wordt het gewenste doorzicht van 60 centimeter niet gehaald, meldt de monitoringscommissie. Dit is dan circa 40 centimeter. Maar het doorzicht is aan het eind van het seizoen wel weer 60 centimeter.

Volgens de monitoringscommissie gaat het goed met de ontwikkeling van de watervegetatie en van de gestreepte waterroofkevers. "Het voorzichtig herstel van de vegetatie in het Polderhoofdkanaal zelf heeft zich in 2018 verder doorgezet", meldt de commissie. Van de gestreepte waterroofkever zijn "met name in het Alddjip en de nevengeul meer kevers gevangen (en weer vrijgelaten; red.) dan in andere jaren." De commissie, onder voorzitterschap van de bekende ir. Henk Kroes, bekeek zowel de situatie in het kanaal zelf, als ook in de zogeheten nevengeulen en de drie compensatiegebieden. Met name in de Kraanlannen was sprake van gedeeltelijke droogval. Dit dient zo mogelijk te worden voorkomen, "omdat de verpopping van de gestreepte waterroofkever anders gevaar loopt."