V.l.n.r. Jasmijn met hond Amy, Feikje met hond Donna, Nella met hond 
Wizzy en Renate met hond Pebbles. Achteraan staat trainster Gerda.
V.l.n.r. Jasmijn met hond Amy, Feikje met hond Donna, Nella met hond Wizzy en Renate met hond Pebbles. Achteraan staat trainster Gerda. Foto: Actief Media

Puppy's in opleiding voor blindengeleidehond

DRACHTEN - Geleidehondenschool Herman Jansen in Almere fokt honden die in opleiding gaan als blindengeleidehond. Hier zijn gastgezinnen voor nodig waar ze hun eerste levensjaar verblijven. De trainingen vinden plaats in Den Haag, Almere, Roosendaal en Drachten.

Scholing

De honden gaan vanaf dat ze zeven weken oud zijn naar het gastgezin. Ze gaan wekelijks naar een training en leren hier de basis van een blindengeleidehond zijn. Tijdens zo'n les worden verschillende oefeningen gedaan. De puppy´s moeten bijvoorbeeld leren oversteken, traplopen en met de lift gaan. Daarnaast moeten ze leren met het openbaar vervoer te gaan, dus dat wordt ook geoefend tijdens een les. "Al die dingen moeten de hondjes leren, want zij zijn straks in feite de ogen van een blinde of slechtziende", vertelt Gerda, hondentrainster in Drachten. Een hondje mag nergens bang voor zijn dus alles wordt geoefend. Per les moeten de hondjes de opdracht twee keer, zo goed mogelijk, uitvoeren. Onder leiding van een professionele hondentrainer wordt de pup getraind. Thuis kun je de oefeningen nog eens oefenen en je dan voorbereiden op de volgende les. De hondjes worden op deze manier goed getraind in drukte met bussen, treinen, scholen, winkelcentra en natuurlijk andere honden. De lessen worden gegeven in groepsvorm. Dit wordt erg positief ontvangen door de cursisten. "Op deze manier krijg je meer contact met andere mensen en kun je leren van een ander zijn fouten. Je krijgt energie van anderen om door te gaan", legt Renate, één van de cursisten in Drachten, uit.

Koffie drinken

Tijdens de trainingen in Drachten wordt er tijd vrij gemaakt om koffie te drinken, dit is voor de cursisten een mooie manier om vragen en onduidelijkheden voor te leggen aan de hondentrainer en kan de puppy op dat moment oefenen om rustig te blijven wachten.
"Het fijne is dat deze honden ook overal toegelaten worden", vertelt Renate. "Normale honden mogen vaak niet mee naar binnen en moeten buiten wachten. Bij deze honden is dat niet het geval. Als ik uitleg dat het om een hond in opleiding gaat, wil iedereen vaak wel meewerken."

Afscheid

Een gastgezin steekt tijd en energie in een hond, die na een jaar trainen wordt opgeleid als echte blindengeleidehond. Sommige mensen vinden het lastig om na een jaar afscheid te moeten nemen van de hond, dat weerhoudt hen ervan om ook gastgezin te worden. "Dat blijft lastig, maar je doet het voor een goed doel. Jouw pup kan terechtkomen bij iemand die het hard nodig heeft, en zo help je mee om de mobiliteit en onafhankelijkheid van een blinde of slechtziende terug te geven", legt Gerda uit.

Geleidehondenschool Herman Jansen organiseert op 11 mei een open dag in Almere. Hier kun je kennis maken met het team en zijn er gastgezinnen met hun pup aanwezig die alles kunnen uitleggen over het worden van gastgezin. De open dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur, aan de Prieelweg 15 in Almere. Je kunt je opgeven voor deze open dag via info@hondentrainer.nl. Meer informatie staat op
www.geleidehondentrainer.nl.