Bouwe de Boer (rechts) aan het woord in het energiecafé in Dokkum. In het plafond zit infrarood-verwarming.
Bouwe de Boer (rechts) aan het woord in het energiecafé in Dokkum. In het plafond zit infrarood-verwarming. Foto: Actief Media

Energiecafé in Dokkum is nu écht begonnen

DOKKUM - Op de bovenverdieping van de voormalige Prins-fabriek aan de Rondweg West 35 in Dokkum zetelt vanaf deze week het energiecafé 'Elkenien grien'. Iedere woensdag- en zaterdagmiddag is het open. Ook mensen die slecht ter been zijn, kunnen er terecht, er is een lift naar de eerste etage.

Vrijdagmiddag was de officiële opening, door duurzame energie-ambassadeur van het eerste uur Bouwe de Boer. Hij is verbonden aan 'Freonen fan Fossylfrij Fryslân' en zet zich al 25 jaar in voor schone, duurzame energie. De kern van zijn boodschap: door onze 'eigen', duurzame energie op te wekken besparen we op termijn miljarden euro's, die we in de huidige situatie kwijt zijn aan aardgas, diesel en benzine.

Technieken combineren

De Boer adviseert om meerdere technieken toe te passen: zonne-energie, windenergie, aardwarmte en biomassa. Juist door de combinatie hiervan kun je zowel in de zomer als in de winter voort met schone, oftewel niet-fossiele energie, zegt De Boer. "As de sinne skynt, is der faak net folle wyn. En as it hurd waait, is der faak net folle sinne. Mar de kombinaasje smyt al moai wat op!"
Het energiecafé is er gekomen op initiatief van Lieke Zuidema. "We begonnen in september 2013 met een klimaatmars in Dokkum. We hebben toen handtekeningen verzameld en aan b. en w. van Dongeradeel overhandigd. Daarna hoorden we een tijd lang niets. Na een presentatie bij de raadscommissie is het gaan rollen."

'Elkenien Grien' krijgt subsidie van het provinciale Mienskipsfûns. "We richten ons in de eerste plaats op (de voormalige gemeente) Dongeradeel: die willen we in 2030 fossielvrij hebben: zowel woningen, bedrijven als het vervoer." Zie ook: www.elkeniengrien.nl.