Chauffeur Ad Perquin vertelt in de video op ActiefPlus.nl over het gebruik van de elektrische deelauto in de wijk de Trisken in Drachten.
Chauffeur Ad Perquin vertelt in de video op ActiefPlus.nl over het gebruik van de elektrische deelauto in de wijk de Trisken in Drachten. Foto: Actief Media

Elektrische deelauto Trisken slaat aan

DRACHTEN - De elektrische deelauto met chauffeur voor de wijk De Trisken in Drachten slaat aan. Daarom is de gemeente Smallingerland bereid er gedurende twee jaar 1200 euro subsidie voor uit te trekken.

Vanaf woensdag 31 januari kunnen de inwoners van de Trisken als eersten in Noord-Nederland een elektrische auto met chauffeur delen. (De 'BurgumMobyl' in Burgum is een soortgelijke voorziening, maar dit is een mini-autootje, in tegenstelling tot de deelauto in de Drachtster Trisken.)

De deelauto is alleen bestemd voor wijkbewoners van de Trisken. Voor één euro per rit kunnen zij zich naar elke plek in de gemeente Smallingerland laten brengen. De auto is ter beschikking gesteld door Arriva. Verder werken aan het project mee: gemeente Smallingerland, provincie Fryslân en de MOS.

Elke werkdag van 08.30 tot 17.30 uur rijdt de deelauto met vrijwilligers in en uit de wijk. Wijkbewoners kunnen de deelauto reserveren op de website van de wijkraad van De Trisken. De aanleiding tot het invoeren van de deelauto is dat veel bewoners klaagden over het (ontbreken van) openbaar vervoer in De Trisken. De deelauto wordt rijdend gehouden dankzij
vrijwilligers.