Maandag werd begonnen met de opbouw van de kermis die vanmiddag om 14.00 uur begint.
Maandag werd begonnen met de opbouw van de kermis die vanmiddag om 14.00 uur begint. Foto: Actief Media

Drachten viert feest tussen 17 en 28 april

DRACHTEN - Vanaf vandaag 17 april tot en met zondag 28 april zijn er diverse feestelijke activiteiten in het centrum van Drachten. Op het Kiryat Onoplein begint vandaag de kermis, die duurt tot en met maandag 22 april.

De kermis is dagelijks open van 14.00 tot ongeveer 23.00 uur en op Paasmaandag elf uur 's ochtends tot half tien 's avonds. Met een vuurwerkshow sluit de kermis die avond af. Er zijn attracties voor jong en oud, zoals botsauto's, Impact, Rupsbaan, Break Dance, Hollywoodstar, Booster, Showtime Wip en een groot funhuis met het thema 'snowparty', met allerlei trappen, draaitonnen, lopende banden en een grote glijbaan. Speciaal voor de kinderen zijn er de draaimolen, de vliegtuigmolen, de bungee trampoline en de Buggy-auto's. Woensdag is de Eurodag. Uiteraard zijn er weer de behendigheidsspelen als de grijpers en de pusher. Je kunt ook even lekker bijkomen van de leuke dag met een lekkere zak patat of een oliebol. Zie ook: www.facebook.com/kermisdrachten

Paasmaandag is de jaarmarkt op de Noorder- en Zuiderpromenade. De Drachtster jaarmarkt op maandag tussen 9.00 en 16.00 uur trekt handelaren van heinde en verre. Maar ook de Drachtster middenstand laat zich dan niet onbetuigd. Volgens mede-organisator Emiel de Vlas kunnen er 120 tot 130 kraampjes worden verwacht, met een grote verscheidenheid aan handelswaar. "De kreamen steane ferspraat oer it hiele sintrum fan Drachten", verwacht De Vlas.

Zaterdag 27 april viert Drachten - net als de rest van Nederland - Koningsdag. "Foar de bern is der in spesjaal plak op de Noard- en Súdkade om guod te ferkeapjen", vertelt voorzitter Jan van der Wouden van het Oranjecomité. Ook is er muziek en straattheater in het centrum en zijn er veel activiteiten voor kinderen, met name op het Raadhuisplein.

Een dag later is het de 'Open zondag': veel winkels en horecazaken in het Drachtster centrum zijn open tussen 12.00 (of 13.00) en 17.00 uur. Ook die dag zal nog enigszins in het teken staan van 'oranje', meldt Elizabeth Bergsma van middenstandsvereniging Ha&ie.