Deze lijkwagen hoort bij het thema  'Rouwen en trouwen'.
Deze lijkwagen hoort bij het thema 'Rouwen en trouwen'. Foto: Anneke van der Veer

Expositie en activiteiten De Spitkeet

HARKEMA - Tijdens het museumjaar 2019 is opnieuw een expositie ingericht in het Themapark 'De Spitkeet'. Er is een 'lytse útstalling' georganiseerd in de Malmoune met dit keer als thema 'Rouwen en Trouwen'.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Spaanse griep heerste en veel slachtoffers heeft gemaakt in Europa. Zo ook op de heide van Harkema, waar het zijn sporen duidelijk heeft nagelaten vanwege de slechte hygiëne. Op het museumterrein zelf zijn natuurlijk het armenkerkhof, het baarhuisje en de klokkenstoel te bezichtigen. Ook rouwkleding van eind 1800 en begin 1900 is te bewonderen. Eveneens zijn allerhande zaken te bezichtigen over het trouwen op de heide.
Er is Paasfeest op 'De Spitkeet' op 22 april van 10.00 tot 17.00 uur. Dat betekent eieren zoeken, een activiteit voor de jeugd. En als klap op de vuurpijl mag je een klont deeg aan een stok schuiven en die boven een kolenvuurtje heerlijk bruin bakken. Er is een roofvogelshow om 12.00 uur. Ouderen kunnen de huisjes van het themapark bezoeken.

Wandeltocht

Op zaterdag 4 mei organiseert de Spitkeet de spitkeetwandeltocht. De wandelaars starten vanuit het Skieppehok, De Dunen 3 in Harkema en kunnen kiezen uit 40, 25, 15 en 7 kilometer. Deelnemers aan de 40 en 25 kilometer starten vanaf 8.00 uur, die voor de 15 en 7 kilometer vanaf 9.30 uur, de sluitingstijd is voor alle afstanden 17.00 uur.