Lelylijn: Noorden versus kabinet en Kamer

GRONINGEN - Zo ongeveer alle politieke partijen in Noord-Nederland scharen zich de laatste tijd achter de zogeheten Lelylijn: een treinverbinding van Groningen via Drachten, Heerenveen, Emmeloord en Lelystad richting de Randstad. Maar het kabinet Rutte III en een Kamermeerderheid zijn er op tegen.

Het rijksgeld dat aanvankelijk voor deze snelle treinverbinding beschikbaar was, is de afgelopen jaren en wordt de komende jaren gebruikt om te investeren in verbetering van de bereikbaarheid in Noord-Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de aanpassingen aan het spoor tussen Leeuwarden en Groningen, voor meer, langere en snellere treinen.

Het kabinet Rutte III is volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat vooreerst hooguit bereid om te bekijken of er een snelle busverbinding mogelijk is. Gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) van Fryslân heeft daar in positieve zin op gereageerd.

Volgens het kabinet zijn de verkeers- en infrastructurele problemen in de Randstad zoveel belangrijker dan die in het Noorden, dat die vooreerst politieke en financiële voorrang verdienen. Daar verzetten onder ander VVD Fryslân en de jongerenafdelingen van de VVD in Noord-Nederland (JOVD-afdelingen in Friesland, Groningen en Flevoland) zich tegen.

Ook alle andere politieke partijen in Friesland staan achter het initiatief van VVD-statenlid Durk Pool uit Harkema, dat Drachten aan het spoor moet komen.