Afbeelding
Foto: Pixabay

Dankzij zachte winter gingen niet eerder zoveel koeien, zo vroeg naar buiten

Na een extreem korte winterperiode op stal te hebben doorgebracht, gaan deze weken duizenden melkkoeien weer de wei in. Koeien in de wei horen bij het karakteristieke Nederlandse landschap. Daarnaast is het belangrijk voor het behoud en beheer van natuurgebieden en draagt het bij aan de kringlooplandbouw.

In 2018 liet 82% van de melkveehouders de koeien grazen. Het hoogste percentage sinds de zuivelsector in 2012 de weidegang van koeien stimuleert.

LTO Nederland is een van de initiatiefnemers van het Convenant Weidegang dat inmiddels ondertekend is door 83 maatschappelijke- en natuurorganisaties en ketenpartijen. Op social media laten melkveehouders met de hashtagactie #wijgaanweernaarbuiten zien wanneer zij hun koeien voor het eerst in de wei laten.

Extreem vroeg

Dit voorjaar gingen de koeien extreem vroeg in het voorjaar naar buiten. Dat kan omdat het gras in de wei, door de zachte winter, al goed groeit. De koe in de wei kenmerkt ons landschap, en burgers hechten veel waarde aan dit beeld. Ook buiten Nederland staat het beeld van de koe in de wei bekend als typisch Nederlands.

Stimulans

Zuivelondernemingen stimuleren weidegang onder andere met premies aan boeren. De consument weet inmiddels de koe in de wei ook te waarderen; de vraag naar weidezuivel neemt toe.