De Gelderse roos is één van de planten die in het Wâld-arboretum bij Boelenslaan is gepland.
De Gelderse roos is één van de planten die in het Wâld-arboretum bij Boelenslaan is gepland. Foto: Pixabay

Wâld-arboretum bij Boelenslaan

BUITENPOST - Landschapsbeheer Friesland, Gemeente Achtkarspelen en Stichting Wrâldfrucht hebben meer dan 200 inheemse bomen en struiken geplant op It Wildfjild bij Boelensloane, een 'Wâld-arboretum'.

Het arboretum bevat bomen en struiken die van nature in de Noardlike Fryske Wâlden voorkomen, zoals diverse soorten meidoorns, de Gelderse roos en een brede variatie aan wilde rozensoorten. Deze aanplant moet een lust voor het oog worden in het voorjaar en bovenal de biodiversiteit vergroten, zodat insecten en andere dieren weer extra leefruimte en voedsel hebben. Stichting Femme van der Schaaf heeft het plantmateriaal gefinancierd.

Het nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden ligt tussen Dokkum en Drachten. Uit onderzoek van Landschapsbeheer Friesland in samenwerking met wijlen Jan de Boer, blijkt dat dit gebied uniek is in Nederland doordat hier nog vele zeldzame inheemse bomen, struiken en planten groeien, zoals verschillende soorten wilde rozen en meidoorns.
"Ook komt uit ons onderzoek naar voren dat hier als enige gebied in Nederland nog een aanzienlijke oorspronkelijke populatie Gelderse rozen voorkomt", vertelt Foppe van der Meer van Landschapsbeheer Friesland. De Gelderse roos is een plant uit de muskuskruidfamilie die van nature voorkomt in de Benelux.

Van deze zeldzame soorten werd de afgelopen jaren plantmateriaal verzameld in de vorm van zaden en stekjes. De Kruidhof, Hortus van Fryslân, in Buitenpost en de genenbank van Staatsbosbeheer in Dronten hebben deze zeldzame soorten op kleine schaal vermeerderd om het plantmateriaal terug te brengen in het landschap.