VVD 'Burgum' vraagt GS advies

BURGUM - De VVD-fractie vraagt het dagelijks bestuur van de provincie Fryslân om advies. Dit is het gevolg van een dilemma, waar de fractie zich voor gesteld ziet.

Donderdag 25 april bespreekt de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel of er wel of niet wordt deelgenomen aan de zogeheten Regiodeal van Noordoost Friesland, samen met de gemeenten Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, partnergemeente Achtkarspelen en de provincie Fryslân.

De VVD-raadsfractie in Tytsjerksteradiel berekent dat de gemeentelijke deelname over zes jaar ruim anderhalf miljoen euro kost. Dat vindt de fractie veel geld, gelet op de relatief armlastige financiële situatie: de financiële reserve dreigt bij niet-bezuinigingen onder de tien miljoen euro te geraken.

Daar staat tegenover dat de VVD-ers vinden dat deze Regiodeal onvoldoende ambitieus is - gestreefd wordt naar behoud van werkgelegenheid en naar economische groei die amper boven de verwachte inflatie uitkomt, constateert de fractie.
De fractie vraagt Gedeputeerde Staten of dit college een oplossing weet. De provincie stelt er immers wellicht belang in, dat alle betrokken gemeenten meedoen aan de Regiodeal. (Bij de provincie hebben ze het momenteel druk met de vorming van een nieuw college van GS; red.).