Zaterdag 13 april kun je Vadertje & Moedertje zien in 
Stadsschouwburg De Harmonie.
Zaterdag 13 april kun je Vadertje & Moedertje zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Stoere prinsessen en lieve ridders

LEEUWARDEN - Als je een speelgoedfolder bekijkt, vallen twee werelden op: een roze voor meisjes en een blauwe voor jongens. Het ene kind droomt van stofzuigers en baby's, het andere van vliegtuigen en boormachines. Waarom laten we ons deze sprookjes keer op keer vertellen?
Zaterdag 13 april kun je Vadertje & Moedertje zien in Stadsschouwburg De Harmonie.

Regisseur René Geerlings doorbreekt met de voorstelling Vadertje & Moedertje deze rolpatronen. Geerlings: "In Vadertje & Moedertje wordt alles wat we ooit bedacht hebben in een grote trommel gestopt, heel hard door elkaar geschud en kijken we wat er overblijft.

Alles klopt in deze voorstelling. Het decor, de spelers, het verhaal, de humor. Op de hellende groene speelvloer staan vier plastic speelhuisjes van verschillend formaat die dienst doen als alles: van huis tot droomland."

Het doorbreken van rolpatronen is een groot onderwerp in de voorstelling. Sanne Schuhmacher schreef de tekst van de voorstelling: "Ik denk dat het belangrijk is om jonge kinderen niet alleen maar verhalen te vertellen waarin meisjes lieve prinsessen zijn en jongens stoere ridders. Is het niet veel fijner om meer opties te hebben dan dat? Om soms ook gewoon een banaan, een rots, een mol of een schreeuwende oma te kunnen spelen als je daar zin in hebt? En dat er ook verhalen bestaan over jaloerse stiefbroers en meisjes die willen vechten?"

Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl.