De stinzenplantentoren van De Schierstins.
De stinzenplantentoren van De Schierstins. Foto: Ingezonden

Museumweekend met tuin, stins en schilderijen

FEANWALDEN – Bij De Schierstins in Feanwâlden worden op zaterdag 13 en zondag 14 april rondleidingen gehouden langs de stinzenplanten en door het gebouw.

Deskundige gidsen vertellen de bezoekers over de stinzenplanten en de historie van de stins. Rein Halbersma geeft uitleg over zijn schilderijen van Noordoost Fryslân. De reden voor de drie soorten rondleidingen is het Museumweekend. De rondleidingen en openingstijden zijn tussen 13.30 en 17.00 uur. Omdat het Museumweekend is, is de entreeprijs van De Schierstins dat weekend zeer laag gehouden. In De Schierstins is een expositie over 'Het Laatste Friese Torenkasteel' en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen.

Rein Halbersma is beide middagen aanwezig om over zijn expositie 'Noard-East Fryslân ferbylde yn inket en ferve' te vertellen. Hij toont in de Schierstins tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen, vooral van het Friese landschap, dat hij door en door kent. Het bijzondere van de Schierstins-tuin is dat deze de meeste soorten stinzenplanten op zo'n relatief kleine oppervlakte in Friesland herbergt. Wat de Schierstins-tuin ook apart maakt, is het feit dat de stinzenplanten de naam als soort hebben gekregen dankzij de inwoners van Feanwâlden.