Jeugdhulp: 17,5 % overschrijding

DRACHTEN - De voorlopige cijfers over het sociaal domein in Smallingerland in 2018 wijzen op een tekort van circa 3,9 miljoen euro bij Jeugdhulp, op een begroting van 22,3 miljoen. Oftewel ongeveer 17,5 procent.

"De kostenstijging komt voornamelijk voort uit specialistische en hoogspecialistische jeugdhulp", meldt het college van b. en w. in een toelichting op de 'Jaarrapportage Sociaal Domein 2018'.

Binnen het sociaal domein zijn er ook meevallers, zodat het totale tekort van het sociaal domein uitkomt op circa 3,2 miljoen euro. De WMO-kosten daarentegen vallen hoger uit (ongeveer 456.000 euro) dan in de aangepaste begroting.
Bij 'Werk, Inkomen en Participatie' noteert de gemeente meevallers: circa 429.000 euro. Bovendien kreeg de gemeente bijna acht ton (795.000 euro) meer van de rijksoverheid, dan waar op was gerekend. Het gaat overigens nog om voorlopige cijfers. "We hebben de ambitie om in 2019 een slag te maken in de analyse van cijfers, zodat we (beleidsmatig) kunnen anticiperen", schrijven b. en w. in een toelichting.

De Friese gemeenten hebben KPMG opdracht gegeven, de oorzaken van de financiƫle overschrijdingen binnen het sociaal domein te achterhalen. Ook over de totale rekening van vorig jaar verwacht Smallingerland een tekort, zo blijkt uit de 'sturingsnota', die onlangs door b. en w. is vastgesteld. Met deze nota worden de belangrijkste financiƫle kaders aangegeven voor de begroting voor volgend jaar. Denk aan bijvoorbeeld de verwachte loonkosten en inflatie.