Teun Veenstra aan het werk in Noardburgum.
Teun Veenstra aan het werk in Noardburgum. Foto: Actief Media

Rietdekkersbedrijf Teun Veenstra herstelt daken met riet, pannen en plaatmateriaal

DE WESTEREEN - Rietdekker Teun Veenstra is een ondernemer met meer dan twintig jaar ervaring. Van grote boerenschuren tot kleine garages: rieten daken worden vakkundig vervangen, gerepareerd of gerenoveerd.

"Renoveren is specialistisch werk door vaak bijzondere dak-elementen. Bovendien is het dak vaak verzakt, waardoor uitvlakken noodzakelijk is." Uitvlakken is een techniek die niet iedere rietdekker beheerst, maar Teun komt uit een echte rietdekkersfamilie. Met twee broers werkte hij al op jonge leeftijd bij zijn vader Rikke Veenstra. "In 1996 begonnen we allemaal voor onszelf. Met grote klussen werken we samen", vertelt Teun uit De Westereen.

Handig is dat hij naast rietdekken ook pannen vervangt of plaatmateriaal op daken legt. Asbestdaken vervangen en zonnepanelen plaatsen doet hij eveneens. "Het asbest verwijderen wij niet zelf, maar ik regel voor mijn klanten de juiste mensen. Wij vervangen daarna het dak en leveren het project schoon op. Voor zonnepanelen werken we samen met een elektromonteur."

Zijn specialiteit is het leggen van platen op rieten daken. Omdat zo'n oud dak nooit recht is, verwijderen veel bedrijven het riet. Teun Veenstra laat het liever liggen. "Riet heeft een isolerende en geluiddempende werking. Onregelmatigheid in het dak vlak ik uit."

Teun Veenstra heeft zijn eigen kraan die 20 meter hoog en 30 meter ver kan reiken. Moeiteloos tilt hij zo alle materialen over het dak. Met dezelfde kraan en een eigen vrachtwagen wordt afval afgevoerd. Leerling-rietdekkers mogen solliciteren. "Ik werk met uitzendbureaus, maar personeel vinden is moeilijk."

www.rietdekkersbedrijfteunveenstra.nl | Roa zeloane 58, De Westereen | 0511-444957 |