Werk van Gerard Dijkstra, een beeld gemaakt van oeroud kienhout. Het is tot begin juni te zien in de vernieuwde tuinen van De Kruidhof.
Werk van Gerard Dijkstra, een beeld gemaakt van oeroud kienhout. Het is tot begin juni te zien in de vernieuwde tuinen van De Kruidhof. Foto: Ingezonden

De Kruidhof opent seizoen met kunst van kienhout

BUITENPOST - Gisteren opende De Kruidhof - Hortus van Fryslân en het IJstijdenmuseum - haar deuren weer voor publiek. Afgelopen winter is volop aandacht geweest voor het vernieuwen van de tuinen. Bovendien exposeert Gerard Dijkstra met 'oeroude' kunstwerken van kienhout.

Kienhout is duizenden jaren oud hout, onder turf of onder water bewaard gebleven: een erfenis uit de laatste IJstijd. Als beeldhouwer is Gerard Dijkstra grotendeels autodidact. In 1998 volgde hij een beeldhouwstage bij Pieter Koning in Cahersiveen in Ierland, waarna hij op verschillende plekken exposeerde.
Het meeste kienhout waarmee hij werkt is Pijnboom en Moereik. Vaak komt de geur van hars nog uit dat oeroude hout tevoorschijn. Moer eik is bijna zwart geworden van het eeuwenlang onder de turflagen liggen. Het lijkt wel ebbenhout als het beeld eenmaal af is.

In de expositieruimte van De Kruidhof hangt daarnaast een fotoserie van stinzenplanten uit de collectie van Fogelsangh State, die vanaf 3 juni opgevolgd wordt door foto's van de winnaars van de fotowedstrijd van Keunstkrite.

In de tuinen zijn de nodige aanpassingen gedaan. De Berenburgborder heeft een plek gekregen in de Keukenkruidentuin, de bijbelse Plantenborder is verplaatst en heeft nu ook een vuurplaats, zodat deze kan worden gebruikt als verhalentuin.

De vijver in de Heemtuin heeft een onderhoudsbeurt gehad en de vorig jaar aangelegde prairieborder zal dit jaar tot volle bloei komen. Ook het Oratorio in de Muziektuin is dit jaar nog te bezoeken. Alle grote informatieborden in de tuinen zijn vervangen of vernieuwd en de speeltuin heeft nieuw valzand gekregen.

Zie ook: www.dekruidhof.nl.