De Drachtsters korfballers promoveren na het winnen van de titel naar de overgangsklasse. Foto: Janko van der Kooi

Korfballers Drachten/Van der Wiel kampioen

OENTSJERK - Voor de korfballers van Drachten/Van der Wiel was zaterdag de wedstrijd van de waarheid tegen KF De Wâlden. De Wâlden was voor Drachten de enige overgebleven concurrent voor de titel in de eerste klasse B. In een bij vlagen zinderende wedstrijd won Drachten verdiend met 26-29. De ploeg werd daarmee de terechte kampioen in een competitie waarin zeker vijf ploegen aan elkaar gewaagd waren.

Sporthal De Hege Wâlden was reeds lang voor aanvang van de wedstrijd tot de nok gevuld met supporters uit beide kampen. Alle thuisblijvers konden de wedstrijd via streaming volgen.

Hoewel het De Wâlden was dat de openingstreffer scoorde, was het daarna Drachten wat de klok sloeg. Na ruim vijf minuten hadden de Drachtsters met snel en gevarieerd korfbal al een gaatje geslagen. Op inzet en wilskracht slaagde De Wâlden erin de score enigszins bij te houden. De trainer van De Wâlden, Sake Koelma, had zijn huiswerk goed gedaan en zette Nynke Koster in om het schotkanon van Drachten, Jennie Terpstra, aan banden te leggen. Ze slaagde daarin wonderwel. Jennie Terpstra schikte zich in haar lot en steunde vooral haar vakgenoten Jelmer Faber en Lyssa van der Ende om te scoren. Zelf tekende ze 'slechts' voor twee treffers. Op 12-17 werd door scheidsrechter Rick Dekker voor de rust gefloten. Na de rust liet Drachten er geen gras over groeien en liep halverwege de tweede helft weg naar een voorsprong van 17-26. Daarmee leek het lot van De Wâlden bezegeld, maar op pure vechtlust werd het gat toch weer gedicht tot op twee doelpunten.

Met nog twee minuten te gaan was het namelijk 26-28. Een eervolle vermelding verdient zeker Matthijs Hooghiemstra, die met enorme inzet een groot deel van de score van De Wâlden voor zijn rekening nam. In de laatste minuut bezegelde Siemen Jan Miedema echter het verdiende kampioenschap door de eindstand van 26-29 op het scorebord te plaatsen.

Na een slechte beginfase van de competitie, Drachten verspeelde 5 punten in de eerste wedstrijden, kwam de formatie van trainer Michel Daling in vorm. Ze verspeelden nog twee onnodige punten tegen concurrent Ritola, maar doordat ook de concurrenten CSL, Quick'21, Ritola en De Wâlden onderling nog punten verspeelden, bleef Drachten aan het eind over met de meeste punten en de best scorende ploeg. Het Drachtster collectief, waarin iedereen scoorde en waarin weinig echt zwakke plekken waren aan te geven, werd daarom de terechte kampioen in zijn klasse. Het promoveert nu terug naar de overgangsklasse, waar Drachten eigenlijk thuis hoort.

De scores voor Drachten: Wim Braam 8, Jelmer Faber 6, Lyssa van der Ende 4, Ilse van der Meulen 4, Siemen Jan Miedema 3, Doenja Payer 2, Jennie Terpstra 2.