Percelen met kruidenrijke randen, bieden voedsel en bescherming voor de jonge weidevogels.
Percelen met kruidenrijke randen, bieden voedsel en bescherming voor de jonge weidevogels. Foto: Joukje Broersma

Boeren lassen rustperiode in voor vogels

BURGUM - Om de groei van het aantal weidevogels zoals grutto's, kieviten, scholeksters en tureluurs te vergroten, nemen ruim 180 boeren van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Fryslân een aantal maatregelen.

Naast het onder water zetten van delen van percelen eerder dit jaar (plasdras), wordt er vanaf 1 april een rustperiode ingelast waarin niet wordt gemaaid.

Op een aantal percelen stellen de eigenaren het maaien uit tot na de rustperiode. Die gaat in op 1 april en duurt tot 1 juni of langer als er nog op de weides wordt gebroed. Ook de kruidenrijke percelen en randen worden niet gemaaid totdat de kuikens zijn uitgevlogen. De kruidenrijke gebieden vormen schuilplekken voor de kuikens om doorheen te scharrelen en zijn ook aantrekkelijk voor insecten.

Een deel van de boeren rijdt ruige mest uit in plaats van mest in de bodem te injecteren. De ruige mest bestaat uit stro en mest van de eigen koeien. Door het bovengronds uitrijden, wordt het bodemleven niet aangetast waardoor er meer voedsel voor de weidevogels is.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging waarvan het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren aan agrarisch natuurbeheer doen.

De vereniging zet zich onder andere in voor 3.000 hectare weidevogelbeheer en streeft naar een gebiedsgerichte vitale landbouw in het cultuurhistorische landschap.