Met groot enthousiasme begon groep 4 van CBS De Opdracht in Ureterp maandagochtend met het opruimen van zwerfafval.
Met groot enthousiasme begon groep 4 van CBS De Opdracht in Ureterp maandagochtend met het opruimen van zwerfafval. Foto: Actief Media

Himmelwike in Opsterland: kinderen ruimen op

URETERP - Leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 van de christelijke basisschool De Opdracht in Ureterp begonnen maandagochtend negen uur met groot enthousiasme aan de 'Himmelwike' van de gemeente Opsterland. Met grijpstokken, blauwe handschoentjes en afvalzakken gingen ze het zwerfafval in de nabije omgeving van hun school 'te lijf'.

Er doen deze week twintig basisscholen in Opsterland mee aan de 'himmelwike' en in heel Friesland doen basisscholen in zes gemeenten mee. In totaal doen enkele duizenden scholieren mee, schat afvalverwerkingsbedrijf Omrin. Er wordt samengewerkt met die gemeenten en met Omrin.

"Het is belangrijk dat we dit doen, want dieren kunnen er dood aan gaan als ze afval opeten", zeiden enkele leerlingen van groep 5 van De Opdracht. De deelnemende scholieren - bij De Opdracht in totaal 124 - kregen als waardering na afloop van Omrin een aandenken: twee minicontainers gemaakt van afgedankt speelgoed, met het opschrift 'Himmel Hero' ('schoonmaak-held').

Leerkracht Kirsten Hoekstra van groep 4 van De Opdracht: "Wy dogge as skoalle alle jierren mei. De bern leare op dizze wize dat se ôffal net op 'e dyk smite moatte, mar yn in ôffalbak."

De scholieren van 'De Opdracht' hadden het vorige week ook druk met een bijzondere activiteit: probeer met twee euro per leerling zoveel mogelijk geld te verdienen voor projecten in Roemenië van stichting Phoneo. Hun grote inzet en handelsgeest leverde ruim 2100 euro op. Broodjes knakworst verkopen, cupcakes bakken en verkopen, auto's wassen tegen vergoeding en nog veel meer. Via een rechtstreekse verbinding met Roemenië werd een cheque van 2137,49 euro overhandigd.