Een impressie van de nieuwe huurwoningen.
Een impressie van de nieuwe huurwoningen. Foto: Ingezonden

18 gasloze huurwoningen in Hurdegaryp

HURDEGARYP - Woningstichting WoonFriesland is begonnen met de bouw van 18 woningen in Hurdegaryp. De huizen worden gasloos gebouwd en functioneren daarom volledig op elektriciteit. Ook worden zonnepanelen geplaatst. De totale investering bedraagt ruim 3 miljoen euro. Voor de zomervakantie worden de eerste woningen opgeleverd, is de planning.

Aan It Súd worden zes huizen gebouwd en aan De Kolk komen twaalf. De huurwoningen krijgen een open keuken, drie slaapkamers en een ruime badkamer op de eerste verdieping. Op de tweede etage komt een zolder, bereikbaar met een vlizotrap. De huurprijs van deze woningen bedraagt 607 euro per maand. Omdat de woningen niet worden aangesloten aan het gasnet, betekent dit onder andere dat de nieuwe bewoners moeten koken op elektra. De huizen worden verwarmd door een warmtepomp. Op ieder dak worden twaalf zonnepanelen geplaatst.

"Een goede balans tussen duurzaamheid, energiezuinigheid en betaalbare kwaliteit staat hierbij voorop", meldt WoonFriesland. Ook in Burgum komen (76) nieuwe, gasloze woningen, in het oude deel van Burgum-West. Daartoe worden 70 oude huurwoningen gesloopt.