Twee medewerkers van Strukton aan het werk. Fietsers kunnen er weer langs (rechts).
Twee medewerkers van Strukton aan het werk. Fietsers kunnen er weer langs (rechts). Foto: Actief Media

Nieuwe rotonde bij Garyp krijgt vorm

GARYP - De nieuwe rotonde op het snijpunt van de weg tussen Garyp en Earnewâld en de Wâldwei begint al enigszins vorm te krijgen. Aannemer Strukton Civiel Noord en Oost heeft acht weken gekregen vanaf het moment dat deze voormalige kruising werd afgesloten. Dat was op 11 februari.

Vrijdagavond 5 april moet de klus geklaard zijn. Opdrachtgever is de provincie Fryslân, die gezwicht is voor het feit dat er - op de namiddag met name - files ontstonden op de Wâldwei richting de afrit. Via deze afrit kan men linksaf naar Garyp, Sumar en Burgum en rechtsaf richting Earnewâld en Warten.
Vooral dankzij de nieuwe rondweg ten noorden van Garyp én de nieuwe Sintrale As is de verkeersdrukte hier het afgelopen jaar fors toegenomen. Om verkeersongelukken te voorkomen, had de provincie Fryslân tijdelijk verkeerslichten geplaatst. Die zijn inmiddels verwijderd. De weg is momenteel afgesloten voor autoverkeer, maar fietsers kunnen er weer langs, bleek vrijdagmiddag toen bijgaande foto werd gemaakt. Twee medewerkers van Strukton waren met scheppen modder aan het verspreiden over grasbeton. "It âlderwetske fakwurk", lachtte één van de beide mannen, die al tientallen jaren met elkaar samenwerken. De nieuwe rotonde wordt kleiner dan gebruikelijk in provinciale wegen
.