De havik vlakbij het nest in de omgeving van de Alde Feanen.
De havik vlakbij het nest in de omgeving van de Alde Feanen. Foto: It Fryske Gea en Vogelbescherming Nederland

Wanneer komt eerste haviksei uit in Alde Feanen?

EARNEWALD / SUWALD - In de omgeving van de Alde Feanen broedden vorig jaar zowel de zeearend als de havik. Hun strijd om wie op welk nest zou broeden, was via een webcam te volgen. Dit jaar kunnen mensen een gratis excursie winnen door de Alde Feanen door zo goed mogelijk te raden wanneer dit jaar het eerste haviksei uitkomt.

Want het lijkt er op dat de havik het grote nest, waar ook de zeearenden af en toe op te zien zijn, weer in beslag heeft genomen. Vorig jaar dreigde één van de zeearenden de eieren van de havik te zullen vertrappen met zijn of haar grote klauwen, maar dat gebeurde net niet.

De zeearenden en de haviken broeden ook nu weer vlak bij elkaar. Wie de (opgenomen of rechtstreekse) webcambeelden wat langer bekijkt, ziet ook het enorme verschil in omvang tussen de haviken en de zeearenden. De laatsten kunnen een vleugelwijdte ontwikkelen van twee tot 2,5 meter, vandaar de bijnaam 'vliegende deur'.

Het bijzondere van de zeearenden is dat ze zonder menselijke ingrepen hun weg naar Nederlandse moerasgebieden hebben gevonden om hier te broeden. Dat is al enkele malen gelukt in het Lauwersmeergebied,in de Alde Feanen, de Oostvaardersplassen (Flevoland) en in de Biesbosch (Noord-Brabant).

Blogger Joy schrijft geregeld over het wel en wee op het nest van de havik in Nationaal Park de Alde Feanen dat via een webcam is te volgen. Nu de lente los is, komt er waarschijnlijk snel een eerste ei. Maar wanneer kruipt er een kuiken uit dit ei?

Raad de juiste dag, het tijdstip, en maak kans op een vaarexcursie voor maximaal 6 personen door het prachtige leefgebied van de havik en de zeearend! Deze prijs is inclusief koffie/thee en een gebakje.