Gjalt Kootstra uit Haren bij zijn Friese modeltrams in zijn woonkamer. Hij is zaterdag terug in Drachten.
Gjalt Kootstra uit Haren bij zijn Friese modeltrams in zijn woonkamer. Hij is zaterdag terug in Drachten. Foto: Actief Media

"Grootste modelspoorshow Noord-Nederland"

DRACHTEN / HAREN - Zaterdag 30 maart wordt in het Fries Congrescentrum Drachten "het grootste internationale modelspoorevenement ooit van Noord-Nederland" georganiseerd. Dat meldt organisator Wouter Beerekamp. "De zaal is open van 10.00 tot 16.00 uur. Entree drie euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Er is ook een verkoopbeurs met circa 50 standhouders."

Op het evenement zijn vele bouwers en verenigingen met een modelbaan met treinen en trams. Onder hen Modelspoorvereniging Drachten en de Friese Modelbaan Club uit Leeuwarden.

Bijzonder is de aanwezigheid van Gjalt Kootstra, die met zijn demobaan alle modellen van de Friese trams (van de NTM) uit de periode 1880-1948 laat rijden. Alleen de paardentram staat stil, want het paardje van kunststof kan niet lopen. "Dy tram' hat oant 1926 yn en troch Dantumadiel riden, want dêr fûnen se de stroomtram te gefaarlik!" Midden jaren twintig dreigde de NTM de lijn op te heffen. Daarna werd in 1926 alsnog de stoomtram ingevoerd en de motorwagen. Kootstra maakt zijn tram-modellen uit zink, messing en blik, dat hij met een metaalschaar uitknipt, op basis van modeltekeningen in het boek 'Friesland rond per tram' van J.J. Tiedema en J.J. Buikstra (Kluwer, 1982). Bekijk het filmpje met je app.