Open dag viltkunst: Van schaap tot kunst

KOLLUM - Onder het motto Van schaap tot kunst houdt viltkunstenaar Hennie Henstra op zaterdag 30 maart in atelier Wol It aan de Rijdstraat 6 in Kollum een open dag.

Er is de mogelijkheid om zelf te vilten, er is leuke aanbieding en een winactie.

Wat is vilten? Een eeuwenoud ambacht. Door losse wolvezels in contact te brengen met water, zeep en wrijving gaan de wolvezels in elkaar haken en ontstaat er een stof. Van hieruit zijn de mogelijkheden oneindig. Van gebruiksvoorwerpen, zoals kleding, pantoffels, tassen en woonaccessoires, tot kunst. Eigenlijk wordt elk werkstuk een kunstwerk.

Voor Hennie Henstra is wol een passie. "Als kind werd het er al met de paplepel ingegoten. Op heel jonge leeftijd leerde onze moeder ons breien. Later leerde ik ook andere technieken waar voor mij het natvilten uitspringt. Ook nog getrouwd met een schapenhouder, ja dan heb je genoeg wol voorhanden! Wol die hier als bijproduct wordt gezien, maar waar zoveel meer uit te halen is.

Daar wilde ik iets mee doen. Ik nam de stap een opleiding te volgen aan de Dutch Felt Academy in Baard, een viltopleiding in technieken maar ook creatieve vaardigheden. Mijn passie werd groter. Wat begonnen is aan de keukentafel leidde tot een eigen viltatelier Wol It. Hier heb ik de ruimte om mijn passie te delen in de vorm van het geven van workshops."

In het atelier van Hennie Henstra kan men van 10.00 tot 17.00 uur zien hoe de wol verwerkt wordt.