'Caparis blijft sociale werkplaats voor gemeenten'

DRACHTEN - Alle acht gemeenten die momenteel eigenaar zijn van sociale werkvoorziening Caparis willen van de diensten van Caparis gebruik blijven maken. Dit zijn de betrokken wethouders met elkaar overeen gekomem.

Het zijn de wethouders van de acht betrokken gemeenten die dit met elkaar overeen zijn gekomen, maar het zijn de acht gemeenteraden die het laatste woord hebben. Vier van deze acht willen eigenaar blijven, de andere vier met ingang van 1 januari 2020 niet meer. Die willen wel gebruik blijven maken van Caparis voor het zogeheten 'beschut binnen' werken.

De gemeenten die eigenaar willen blijven, zijn: Smallingerland, Opsterland, Leeuwarden en Heerenveen. De gemeenten die willen stoppen als eigenaar zijn: Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Oost- en Weststellingwerf.

Het 'beschut' werken moet dus bij Caparis blijven, in elk geval voor de mensen die nu al 'beschut binnen' hun werk hebben. Hieronder "vallen de mensen die grote aanpassingen aan werkplek en werktempo nodig hebben en een grote begeleidingsbehoefte", meldt de Stuurgroep Caparis in een brief aan de acht gemeenten.