Centraal stemmen tellen in Kollum op 21 maart in de Van der Bijhal.
Centraal stemmen tellen in Kollum op 21 maart in de Van der Bijhal. Foto: Ingezonden

CDA wint 'informatieslag' in WF en PS

LEEUWARDEN - Met twee CDA-informateurs - bij zowel Provinciale Staten van Fryslân als bij Wetterskip Fryslân - heeft het CDA de eerste slag om de bestuurlijke macht in Friesland gewonnen. Kamerlid Harry van der Molen leidt de informatie in de Staten, Sjoerd Galema, oud-gedeputeerde en huidig voorzitter van de Friese werkgevers, die bij Wetterskip Fryslân.

Het CDA blijft de grootste partij in Provinciale Staten (PS) van Fryslân, met acht zetels, Forum voor Democratie is als nieuwkomer verrassend tweede. Hier de verdeling van de gekozen zetels, met tussen haakjes de aantallen van vier jaar geleden: CDA 8 (9), FvD 6 (0), PvdA 6 (7), VVD 4 (5), FNP 4 (4), GrienLinks 3 (1), ChristenUnie 3 (3), PVV 3 (4), SP 2 (5), D66 2 (3), Partij voor de Dieren 1, 50Plus 1. FvD wil mee-onderhandelen over coalitievorming.

Bij de verkiezing voor Wetterskip Fryslân was het CDA ook winnaar. Toch had Water Natuurlijk donderdag al een informateur bereid gevonden aan de slag te gaan: voormalig (FNP-)burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen, dankzij steun van de twee 'geborgde' bestuursleden voor 'natuur' en van de fracties van PvdA en FNP. Het CDA nam dit niet, maar wachtte de officiële uitslag van maandag af (zie hiernaast). Daarna kreeg het CDA alsnog 13 van de 25 stemmen in het algemeen bestuur voor de benoeming van Galema als informateur. Opvallend is dat oud-PvdA-politica Annet van der Hoek als benoemd bestuurslid (via Kamer van Koophandel) daarbij koos voor Galema en niet voor Gerbrandy.

Lijsttrekker Tieneke Clevering uit Warten van Water Natuurlijk gooide via Omrop Fryslân meer olie op het vuur, door te melden dat ze geen vertrouwen heeft in Galema als informateur. Ze had dan nog liever een CDA-er als Albert van der Ploeg uit Broeksterwâld gehad (voorzitter van de Noardlike Fryske Wâlden).