Nienke Plantinga en Japke Weij vormen een deel van de bijenbrigade.
Nienke Plantinga en Japke Weij vormen een deel van de bijenbrigade. Foto: Actief Media

Op de bres voor de bij

BEETSTERZWAAG - Er zijn steeds minder wilde bijen. Vooral in onze groene provincie gaat het slecht met de bijenstand. Japke Weij uit Beetsterzwaag besloot in actie te komen. Met het project 'Op de bres voor de bij' wil zij zorgen voor meer wilde bijen in Friesland, want de wilde bij is een belangrijk dier.

Het begon met een zakje 'Happy Bee Mix' bloembollen op moederdag. "Ik wie stoppe mei de organisaasje fan it keunstwykein hjir yn Beetstersweach en socht in nije útdaging", zegt Weij. "Troch de Happy Bee Mix bin ik my ferdjipjen gong yn de wylde bij en besleat ik derfoar op de bres te kommen." Weij legde contact met scholen, natuurorganisaties, de gemeente Opsterland en bijenlector Arjan Strijksma van Van Hall Larenstein. "Jo moatte goede dingen dwaan en hoege it fjil net opnij út te finen". Via een van de scholen kwam Weij in contact met tuinontwerpster Nienke Plantinga. Zij besloten samen te gaan werken. Ook Aline Noordam en Reinder Haakma haakten aan zodat er een bijenwerkgroep ontstond.

Friesland is een groene provincie. Hoe kan het dan dat Friesland knalrood kleurt op een overzichtskaart over de wilde bijenstand? "Dit komt omdat er in Friesland veel weidegebied is met weinig biodiversiteit", legt Nienke Plantinga uit. Volgens Plantinga kan dit dramatische gevolgen hebben. "Als er geen bijen meer zouden zijn, krijgen kleine vogels het moeilijk. En ons eten danken we aan de bijen met hun bestuiving." Weij laat twee afbeeldingen in een boek zien, op een afbeelding is een groente-afdeling in een supermarkt te zien met volle schappen, op de andere een groente-afdeling met bijna lege schappen. "Yn in wrâld sûnder bijen soe de griente-ôfdieling yn in supermerk hast leech wêze". Gelukkig kan er met kleine ingrepen al veel bereikt worden. "Als iedereen een vierkante meter in zijn tuin echt wild laat, zou dit al veel helpen", aldus Plantinga. "Wij zijn veel te netjes geworden. Wij moeten de natuur haar gang weer laten gaan". Ook voor boeren en groenbeheerders zoals gemeenten ligt er een taak. "Gebruik minder kunstmest en geen giftige bestrijdingsmiddelen, maai wat minder vaak en laat groenafval liggen na het hekkelen van de sloot".

Hierbij tien tips tips voor meer bijen in de tuin: 1. Meer groen en minder steen geeft meer bijen. 2. Er moet altijd wat bloeien: zodat bijen altijd iets te eten hebben. 3. Gebruik natuurlijke soorten en geen gekweekte soorten planten, die hebben minder voedsel te bieden. Plant bijvoorbeeld een fruitboom, die zit vol met nectar. 4. Gebruik lokale soorten planten die aansluiten op de omliggende natuur. 5. Maai slordig: zorg dat er altijd gras met bloemen overblijft, laat randjes groeien zodat bijen een verstopplek hebben. 6. Rommel (dood hout, holle stengels) en open grond zijn nestplaatsen voor wilde bijen. 7. Zorg voor bijenhotels of nestplaatsen in de zon 8. Combineer nestgelegenheid en bloemen: bijen vliegen niet ver en hebben beide nodig. 9. Stoor bijen niet teveel. 10.Gebruik geen gif in de tuin; onkruid bestaat niet voor bijen.

Op 12 april komt het boek Avontuurlijk Tuinieren uit. Hierin geven Nienke Plantinga en Katja Staring tips voor meer leven in de tuin. Stuur voor meer informatie over de wilde bij een mail naar: j_weij@hotmail.com. Zie voor een groene tuin op: www.operatiesteenbreek.nl.