Vrijwilligers aan het werk rond De Schierstins in Feanwâlden.
Vrijwilligers aan het werk rond De Schierstins in Feanwâlden. Foto: Jan Dirk de Boer

Feanwâlden en Feanwâldsterwâl: 'Plan X' voor X.000 euro

FEANWALDEN - De vereniging van Dorpsbelangen Feanwâlden en Feanwâldsterwâl wil het nemen van (leefbaarheids-)initiatieven in dit tweelingdorp stimuleren. "We zouden met z'n allen misschien nog veel meer kunnen realiseren, door meer met elkaar samen te werken en elkaar meer te helpen." Initiatieven of plannen kunnen nog tot 31 maart ingediend worden bij de vereniging Dorpsbelangen.

Denk aan het delen van kennis, capaciteit, vaardigheden en materialen. "Om nieuwe ideeën en de onderlinge samenwerking een impuls te geven, stelt Dorpsbelangen X.000,- euro ter beschikking. Iedereen kan met een plan of idee komen. We vragen op een gezamenlijke bijeenkomst aan alle initiatiefnemers, aan de slag gaan om te komen tot een gezamenlijk gedragen plan van alle plannen. We gaan er al van uit (en hopen stiekem) dat bedrag X onvoldoende zal zijn om alle initiatieven volledig te kunnen honoreren", schrijft het bestuur ter toelichting.

Project-indieners moeten dus met elkaar in gesprek om wegen te vinden om bedrag X op een zo goed mogelijke wijze in te zetten. "Het idee is dat de behoefte van de één door een ander ingevuld kan worden. Het zou zelfs kunnen zijn dat persoon of groep A iets doet voor B, B voor C, C voor D en dat D weer iets doet voor A, allemaal het liefst met gesloten beurzen."

"We vinden dat het gesprek open en transparant moet zijn en dat gezamenlijke besluitvorming plaats moet vinden op basis van overeenstemming: zolang iemand een inhoudelijk bezwaar heeft, is blijkbaar de ideale oplossing nog niet gevonden."
Het wordt geen 'dorpsbegroting'. Er wordt ook niet gestemd. "Er wordt dus ook niet gekozen. We faciliteren samenwerking en als alle partijen het op het eind van de avond met elkaar eens zijn over de samenwerking, is de avond geslaagd. De avond wordt een mooie test om te kijken of partijen in het dorp kunnen samenwerken. Bij positief resultaat is er 'bewijs' dat een 'dorpsbegroting' ook zou kunnen werken.
De avond op 15 april wordt geleid door Joop Hofman, die kennis en ervaring heeft op het gebied van burgerinitiatieven. Iedereen uit Feanwâlden en Feanwâldsterwâl is welkom.