Zeker vier gemeenten tellen stemmen dubbel

KOLLUM/LEEUWARDEN - Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Leeuwarden en Opsterland tellen de vandaag ingevulde stembiljetten voor de staten- en voor de waterschapsverkiezing dubbel. Vanavond eerst in elk stembureau per partij, donderdag alle stembiljetten nogmaals, om - ook per kandidaat - een precieze uitslag te krijgen.

Dit laatste wordt de 'centrale telling' genoemd. De stembiljetten van bijvoorbeeld Dantumadiel en Noardeast-Fryslân worden verzameld in een sporthal: de Van der Bijhal in hartje Kollum. "Dêr geane tolve telploegen oan 'e slach. Dy begjinne moarns om acht oere en binne wierskynlik in grut part fan de dei oan 'e gong", verwacht ambtenaar Jan Hania van de gemeente Noardeast-Fryslân.
Ook Leeuwarden kiest een bijzondere locatie: het WTC-hotel. De telprocedure is openbaar, beklemtoont Hania, "mar minsken meie net tusken de tellers rinne. Se moatte it fan de tribune ôf besjen."

De stembiljetten worden drie maanden bewaard nadat de gekozenen zijn geïnstalleerd. "Dat skriuwt de Kieswet foar", aldus Hania. (Een politicus van Forum voor Democratie zei vorige week in De Lawei in Drachten dat de stembiljetten al na vijf dagen worden vernietigd).